FTV I BHT1: Zašto su prešućene dvije najvažnije priče minulih dana?

Prva je iz Banjaluke i odnosi se na uslove u karantinu, a druga je iz Sarajeva i tiče se postupanja prema epidemiologu koji je umro od infekcije virusom

FTV I BHT1: Zašto su prešućene dvije najvažnije priče minulih dana?
Foto: Sandžačke.rs

 

FTV: Nova rješenja i neki stari problemi

31. mart – 6. april 2020.

OPREZNO S NASLOVIMA: Urednica Amra Zaklan donosi u petak u udarnoj špici zbunjujući naslov o zabrani kretanja u entitetu Republika Srpska u dane vikenda. Od reporterke kasnije saznajemo da se radi o zabrani kretanja van mjesta prebivališta, tj. o zabrani napuštanja prebivališta. Urednici moraju paziti da sada ne zbunjuju javnost u danima kada se restriktivne mjere svakog časa mijenjaju. Date informacije moraju biti jasne i tačne.

OSVJEŽENJE: Federalna je uvela praksu da pojavom još jedne novinarke u studiju pojedine teme stave pod posebnu prismotru, isporučujući mini analize. Sada su u fokusu bili turizam i štete koje se zbrajaju zbog pandemije koja nas je pogodila. Govori se o milionskim iznosima, ali i neizvjesnosti koja posebno brine turističke djelatnike koji sa zebnjom gledaju nadolazeće mjesece. Novinarka Elma Kazagić u novoj rubrici nastupa samouvjereno, sadržaj koji donosi je efektan i pitak, a Dnevnik 2 dobio je na dinamici. Brojevi se kombinuju s izjavama i ocjenama upućenih sagovornika. Ukratko, osvježenje vrijedno izdvajanja.

IZJAVA BEZ KONTEKSTA I PRILOGA: Urednica Nevzeta Koljenović u nedjeljnom izdanju donosi novi epidemiološki izvještaj iz Republike Srpske, izdvajajući izjavu ministra zdravlja Alena Šeranića koji se posebno osvrnuo na prakse testiranja u karantinskim centrima, ali koji je istakao da javno zdravstvo mora biti ispred komfora pojedinaca. Ministar je tu produljio, pa je govorio o tome kako smo svi morali izaći iz komfora ranijih života prije pandemije. Zašto je ministar o tome govorio? Zbog primjedbi građana koji su smješteni u kolektivnom karantinu, a koji su svojim svjedočanstvima i snimcima alarmirali javnost o lošim uslovima smještaja, kao i praksi da se zadržani ne testiraju. Tema je to koja je zaokupila pažnju Banjaluke, odakle dolaze primjedbe, ali je FTV samo prenio ministra, ne stavljajući vijest u širi kontekst. Ili poseban prilog. Neupućeniji gledatelji su mogli ostati zbunjeni. Ministrova izjava bez konteksta i druge strane ne donosi cijelu priču. Naše druge analize takođe govore o tome da je to bila bitna vijest u medijskom sadržaju.

BHT1: Šta donose ekonomske mjere?

31. mart – 6. april 2020.

GLAS STRUKE: BHT1 i dalje razgovara sa stručnjacima, a sada su nam pripremili razgovor s epidemiologinjom Zaremom Obradović (subota, Željana Mehmedika), koja je progovorila o opasnosti koju virus nosi po mlade ljude. Bila je to prilika i da se ponove mjere opreza, socijalne distance te lične i higijene prostora. Obradović je upozorila javnost da ne postoje dovoljno oštre mjere u borbi s pandemijom.

EKONOMSKE MJERE: Melisa Teletović u vikend-izdanju donosi prilog o mjerama Federalne vlade kojima je cilj ublažavanje ekonomske krize izazvane virusom COVID-19. Sve bi se moglo sažeti u ocjenu da su poslodavci i ekonomisti zabrinuti, a Vlada i Sindikat optimistični i zadovoljni. Dobro je da je više sagovornika dobilo priliku izraziti svoje mišljenje, a naslov BHT1 je bio prilično dramatičan jer se njime upozorava da su upitne i plate u javnom sektoru. I to, u prilogu saznajemo, jer predložene mjere nisu dovoljne da održe privredu u dobroj formi. Elvir Bucalo je razgovarao i s predstavnikom MMF-a u našoj zemlji, koji je objasnio karakteristike i pojedinosti novih kreditnih linija. Bilo je to više nego solidno pokriće novih ekonomskih politika, iznuđenih krizom koju niko nije predvidio.

SLUČAJ DOKTORA PAŠAGIĆA: Za razliku od FTV-a, BHT1 se nešto više osvrnuo u javljanju iz Banjaluke na uslove u karantinu u Banjaluci (urednica Željana Mehmedika). Opet, i to je bilo nedovoljno i stalo je u nekoliko rečenica i izjavu ministra Šeranića. Nisu se čule primjedbe onih koji se žale. Fino je što je ministar priznao da uslovi nisu u svim lokalnim zajednicama najbolji (rijetki su političari koji priznaju greške), i što je pojasnio zašto se zadržana lica ne testiraju, ali glas druge strane se morao čuti. Njihova svjedočenja i video zapisi kolali su društvenim mrežama. Takođe, državna televizija je u javljanju iz Sarajeva spomenula slučaj doktora Pašagića, čija supruga optužuje nefunkcionalni zdravstveni sistem za njegovu smrt. Epidemiolog Šefik Pašagić umro je od posljedica zaraze virusom COVID-19, ali po riječima njegove supruge on nije dobio adekvatnu zdravstvenu skrb i više puta mu je rečeno da ostane kući i pored ozbiljnih simptoma koje je imao. Priča je odjeknula juče u poslijepodnevnim časovima, a BHT1 je stvar za sada ukratko spomenuo s komentarom iz kriznog štaba da se slučaj ne može njima adresirati. Bilo bi dobro da javne televizije u narednim danima isprate slučaj i zatraže reakciju odgovornih zdravstvenih institucija. FTV slučaj nije ni spomenuo u jučerašnjem izdanju (urednica Nevzeta Koljenović).

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije su i dalje posvećene pokrivanju pandemije pripremajući sadržaj koji najviše liči na specijal izdanja. Javljanja reportera su česta, a čini se da se ponekad pretjeruje sa ovim pristupom. Posebno u slučaju BHT1, jer reporteri ponekad tek ponavljaju ono što nam se zatim daje u izjavama članova kriznih štabova, te sadržaj postaje zamoran za gledanje. Obje televizije su solidno pokrile nove ekonomske mjere dajući glas kritičarima, ili onima koji su izrazili zabrinutost da zamišljeno neće biti dovoljno. No, obje televizije bilježe i sličan propust. Dvije priče su ostale u potpunoj sjeni. Jedna je iz Banjaluke i tiče se uslova u karantinu (ovlašno spomenuto), a druga je iz Sarajeva (BHT1 uvrstio, ali bez priloga) i tiče se optužbi na postupanje zdravstvenih radnika prema njihovom kolegi koji je umro od posljedica infekcije virusom. Obje priče zaslužuju pažnju i u narednim danima.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Ekonomske mjere Federalne vlade su sveobuhvatno pokrivene.
FTV
Nova rubrika ili mini analiza o turizmu. Efektno i sadržajno u isti mah.

Minus sedmice

BHT1
Priča o uslovima u banjalučkom karantinu zaslužila je veću pažnju i da se čuje mišljenje obje strane. A ne samo izjava ministra.
FTV
Urednici moraju paziti na naslove i voditi računa da ne zbunjuju javnost slabo definisanim porukama.