Godina 2019. završava sa 122 novinara u zatvorima u Evropi

U Tuskoj je zatvoreno njih 108, a sedam u Rusiji

Godina 2019. završava sa 122 novinara u zatvorima u Evropi
Foto: Donald Tong, Pexels

Nakon što su koncem 2019. godine iz zatvora puštena dva ukrajinska novinara Stanislav Aseev i Oleh Halaziuk koja su bila nezakonito zatvorena u Donjecku, Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je taj čin, ali istovremeno i upozorila da se u zatvorima širom Evrope nalazi još 122 novinara.

Najviše zatvorenih je u Turskoj njih 108 in Turkey, sedam novinara u zatvorima drži Rusija, šest ih je zatvoreno u Azerbejdžanu, dok Velika Britanija još uvijek u zavoru drži osnivača Wikileaksa Juliana Assangea.

Sindikat novinara i medijskog radnika Rusije (JMWU) zatražio je hitno puštanje novinara Remzija Bekirova, Osmana Arifmemetova i Narimana Memedeminova, koji čekaju suđenje u zatvoru zbog optužbi za navodni terorizam.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutiérrez  podsjetio je da je prije godinu dana zatraženo puštanje 177 novinara koji su tada bili u zatvorima u Evropi, broj pritvora je smanjen, ali to je još uvijek nazvao neprihvatljivim.

– Svi ovi novinari i medijski radnici su iza rešetaka zbog svog rada. Neprihvatljivo je da u Evropi još uvijek u zatvoru bude 122 medijska radnika – dodao je.

Pozvao je institucije Turske, Rusije, Azerbejdžana i Ujedinjenog Kraljevstva da bez odlaganja puste te novinare i medijske djelatnike iz zatvora.

Izvor: Evropska federacija novinara (IFJ)

About The Author