FTV I BHT1: Ko je važniji, Lana Pudar ili Zoran Milanović?

Mediji koji vjerno prate političku krizu rizikuju da postanu dosadni i da im izvještaji liče na moraliziranje, jer se iste teme i izjave ponavljaju dok se ništa novo ne dešava

FTV I BHT1: Ko je važniji, Lana Pudar ili Zoran Milanović?
Foto: Avaz.ba

FTV: Dnevna politika pojela dnevnik

  1. – 20. decembar 2021.

POLITICI POLA DNEVNIKA, PRIVREDI TRI MINUTE: Politička kriza u zemlji ne jenjava, a teme se vrte u krug već nekoliko mjeseci, bez da se nazire ishod. Prenos nadležnosti, sankcije Miloradu Dodiku, izborne reforme, pregovori s izaslanicima velikih sila… Sve su to vijesti koje okupiraju pažnju informativnih emisija, iako urednici i novinari teško održavaju privid aktuelnosti. Urednica Dejana Regoje u petak je šesnaest minuta posvetila političkim trzavicama (poziv na saslušanje političarima iz Republike Srpske zbog inicijative o novim nadležnostima ovog entiteta, moguće sankcije Dodiku, Dom lordova o Dodiku itd.), lider SNSD-a je spomenut najmanje pet puta, a dva puta je izdvojena njegova izjava, uprkos tome što nismo čuli niti jednu novu okolnost koja opravdava tematski pristup političkim vijestima. Zaključci Glavnog odbora SDA stali su u pet minuta, a tek nakon toga, u osamnaestoj minuti, uslijedila je vijest da su se poslodavci odlučili na štrajk upozorenja zbog poskupljenja struje. Upozorenje privrednika da veća cijena električne energije ugrožava radna mjesta i industrijsku djelatnost obrađena je u tri minute, dok je razvoj političkih prilika, koje su uveliko poznate javnosti, stao u više od pola Dnevnika 2.

MLADI, PA MILANOVIĆ: Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odustao je od posjete BiH iz, kako se navodi, sigurnosnih razloga. Vijest je odjeknula regionom, a pojedini predstavnici domaćih sigurnosnih službi tvrde da nemaju saznanja o neposrednim prijetnjama. FTV je to obradio tek kao treći prilog, dajući prednost prilozima o uspjehu plivačice Lane Pudar i odlasku mladih iz zemlje (urednica Maida Muhović). Možda je to bio i najbolji pristup vijesti za koju mnogi, pa i hrvatski mediji, sumnjaju da nije ništa drugo do politički spin.

A ŠTA AKO DODIK OSTANE BEZ KREDITA? FTV je prenio izjavu Christiana Schmidta da pregovara s kreditorima da se nova finansijska sredstva kojima raspolaže Milorad Dodik odobre isključivo pod strogim uslovima (Merima Adembegović). Lidera SNSD-a smo tokom cijele sedmice slušali kako komentariše međunarodnu zajednicu i politiku velikih sila, pa je šteta što nije upitan za mišljenje i o uslovima koji će vjerovatno pratiti nove kreditne linije. Da li Republika Srpska može preživjeti bez kredita? Kako izgleda budžet manjeg entiteta? Političke prilike se mogu pratiti i kroz javne finansije, a ne samo moralizatorskim ponavljanjem da je ugrožena država i da svijet mora hitno reagovati.

OCJENA: 3

BHT1: Zašto se ne plasiraju činjenice o ekonomskim pokazateljima?

  1. – 20. decembar 2021.

VIŠKOVIĆEVE STOPE RASTA: Novi budžet i program ekonomskih reformi u Republici Srpskoj bili su tema Dnevnika 2 početkom sedmice, a premijer Radovan Višković je optimističan kad projektuje stope privrednog rasta na preko četiri posto u naredne tri godine. Urednik Milan Đurović daje u prilogu mišljenja opozicije i sindikalnih predstavnika o budžetu, ali je izostao hrabriji presjek ili osvrt na trenutne ekonomske trendove. Šta znači rast od preko četiri posto koji najavljuje premijer? Je li to skromno ili ambiciozno? Je li to dovoljno za ekonomski oporavak? Kakvi su trenutni ekonomski pokazatelji? Kako će Vlada odgovoriti na inflaciju? Od novinara javne televizije očekuje se ne samo da isporuče mišljenja drugih aktera već i da donesu bitne i provjerene činjenice i informacije o (ekonomskim) temama od javnog značaja.

LUKAVAC BEZ PIJAĆE VODE: Urednik Anel Nurković u nedjelju donosi veći broj reportaža sa izraženim javnim interesom, od one da građani Lukavca nemaju pitku vodu, do svjedočanstava porodilja kojima su u porodilištima zahtijevali mito. Poljoprivrednici se žale da se ne mogu suprotstaviti uvozničkom lobiju i da je na našim pijacama sve manje domaćeg voća i povrća. BHT1 je pažljivim izborom tema i sagovornika napravio Dnevnik 2 u kojem je svaka priča imala svoje mjesto jer je ocrtala svakodnevnicu koja često prolazi ispod radara dnevnih informativnih emisija koje su zabavljene političkim prilikama.

AUTOPUT ZVANI ŽELJA ILI REALAN PROJEKAT? Ivana Trbić donosi prilog o autoputu Sarajevo-Beograd u kojem saznajemo da je trasa kroz Semberiju uglavnom poznata, da je eksproprijacija u ovom kraju skoro gotova, ali da je trasa nepoznata na drugim dionicama. Prenijeta je izjava ministra komunikacije i prometa Vojina Mitrovića, koji je samouvjereno poručio da sve napreduje zacrtanom dinamikom, ali nedostajalo je više informacija. Da li je autoput Sarajevo-Beograd realan projekat u okolnostima aktuelne političke krize? Šta o tome misle predstavnici opozicije? Šta na sve kažu beogradske vlasti? Dobro je što smo čuli perspektivu Semberaca koji se žale što će put prolaziti preko izuzetno plodne zemlje, čime je nanijeta nepopravljiva šteta, ali radi se o ambicioznom infrastrukturnom projektu koji u mnogo čemu oslikava političke odnose u obje zemlje.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Bosna i Hercegovina prolazi kroz najveću političku krizu od rata, i u toj ocjeni se slažu političari, analitičari i strane diplomate. Ta najveća politička kriza postala je permanentno stanje, jer iste aktere, vijesti i prijetnje slušamo već mjesecima a da se ništa novo ne dešava. Mediji koji vjerno prate krizu svih kriza, u prvom redu praćenjem političkih izjava, kao što je FTV, rizikuju da postanu dosadni i da im izvjestilački ton sve više liči na moralizatorski jer se iste teme i izjave ponavljaju bez da se išta novo dešava. Najveća politička kriza, kako joj tepamo, može se i mora se pratiti i iz drugih uglova. Kakve su ekonomske posljedice? Da li već postoje ili će se tek vidjeti ako dio zemlje ostane bez kredita? FTV, ali i drugi mediji, moraju naći način da dnevnu politiku presvuku u atraktivnije ruho u kojem se svaki dan ne ponavlja da sankcije samo što nisu objavljene. Zadatak medija nije da agituju, već da izvještavaju. BHT1 je pak opet propustio priliku da predstavi ekonomske činjenice u prilogu o ekonomskim reformama, ali to je već stara boljka ovdašnjih medija.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Reportaža iz manjih mjesta, poput one iz Lukavca, gdje građani vode borbu za vodu. U Dnevniku 2 se mora naći mjesto i za priče iz manjih sredina.

FTV

Nije ga bilo.

 

Minus sedmice

BHT1

Prilog o ekonomskoj politici Republike Srpske je zahtijevao više pažnje i detaljniju obradu.

FTV

Političke teme su u pojedinim danima potpuno preuzele fokus sa svih drugih tema, iako je to bilo teško opravdati.

 

About The Author