Facebook se treba prilagoditi standardima EU

Kompanija mora sama sebi odgovoriti na pitanje ‘ko želi biti’ i koje vrijednosti žele promovirati

Facebook se treba prilagoditi standardima EU
Foto: theverge.com

Komesar za industriju Evropske unije Thierry Breton izjavio je da je Facebook dužan prilagoditi se evropskim standardima, a ne obrnuto, te je kritizirao predložena rješenja internetskog giganta društvenih medija kazavši da su ona nedovoljna.

Komentari su uslijedili nakon kratkog sastanka s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom i dva dana prije nego što je Breton trebao predstaviti prvi od niza pravila prema kojima će se postupati u odnosu na američke tehnološke divove i kineske kompanije.

– Nije na nama da se prilagodimo ovoj kompaniji. Ta kompanija treba se prilagoditi nama – kazao je nakon sastanka Breton, bivši izvršni direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Zuckerberg je novinarima kazao da je imao konstruktivne razgovore s Bretonom, a Breton je najavio da će do kraja godine biti odlučeno hoće li biti usvojena stroga pravila kao dio zakona o digitalnim uslugama koji će regulirati online platforme i odgovornosti koje imaju.

Šefica EU za pravosuđe Vera Jourova, koja je bila veoma involvirana o ulozi Facebooka u borbi protiv internetskog govora mržnje, dezinformacija i manipulacijom izborima, također se susrela s Zuckerbergom.

– Facebook ne može odbaciti svu odgovornost. Facebook i Zuckerberg moraju sami sebi odgovoriti na pitanje ‘ko žele biti’ kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati. Nije na vladama ili regulatorima da odlučuju da li Facebook želi biti sila dobra ili zla – kazala je.

EU sutra planira objaviti nove prijedloge o reguliranju vještačke inteligencije, kao i digitalnu strategiju, što bi moglo imati mnogo utjecaja na tehnološke gigante kao što je Facebook.

Pozivajući se na mogućnost da EU može smatrati internetske kompanije odgovornim za govor mržnje i drugi ilegalni govor objavljen na njihovim platformama, iz Facebooka je rečeno da to ignorira prirodu interneta.

Pozvali su regulatore da razumiju mogućnosti i ograničenja tehnologije u procjeni sadržaja i omoguće internetskim kompanijama fleksibilnost u uvođenju inovacija.

Zuckerbergova posjeta došla je nakon posjeta izvršnog direktora Alphabeta Sundara Pichaija i predsjednika Microsofta Brada Smitha prošlog mjeseca Briselu.

Izvor: CNBC

About The Author