RTRS I BNTV: Vulinove prijetnje i novinarska podrška

Ministar policije susjedne Srbije javno je obećao da će njihovi organi gonjenja raditi na pronalasku napadača na Aleksandra Vučića 2015. u Potočarima

RTRS I BNTV: Vulinove prijetnje i novinarska podrška

RTRS: Genocidne namjere muslimana

  1. – 18. juli 2021.

VIŠEGODIŠNJE NEGIRANJE: U kontinuitetu negiranja srebreničkog genocida, vlasti bh. entiteta Republika Srpska, uz podršku Srbije, već nekoliko godina dane uoči i nakon 11. jula koriste za obilježavanje stradanja srpskog stanovništva sa područja Srebrenice i Bratunca. Uz puno poštovanje svake žrtve, u pitanju su upravo od samih Srba zloupotreba i manipulacija vlastitim žrtvama. To se jasno vidi u izvještajima u kojima se manipulira datumima i brojem stradalih, sve to uz svjesno zbrajanje poginulih vojnika i civila. Uz već uobičajenu frazu po kojoj su svi „vojnici RS-a mučki ubijeni“.

Navodimo izvještaj emitovan 12. jula s pomena žrtvama nekoliko sela u okolini Srebrenice kojem je prisustvovao i ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, koji je Nasera Orića nazvao krvnikom i ubicom. No koliko daleko se može ići svjedoči tvrdnja reportera o „genocidnoj namjeri muslimana koji su Srbe ubijali u ustaškim uniformama“.

LOGIČNI MILANOVIĆ: Iz istog Dnevnika 2 izdvajamo i opširan izvještaj o boravku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u BiH. Slijedeći bliske partnerske odnose SNSD-a i HDZ-a BiH, Nenad Stupar podcrtava „logičnost Milanovićevog zaobilaženja Sarajeva dok Hrvati u Predsjedništvu BiH ne budu imali legitimnog predstavnika“. I taj stav dodatno „argumentuje“ izjavama dopisnika Večernjeg lista iz Mostara Zorana Krešića.

Ovaj izvještaj samo je jedna u nizu potvrda nepoštivanja BiH od Hrvatske i Srbije te načina na koji se otvoreno miješaju u unutrašnja pitanja ove države.

NAVODNO: Pravosudna trakavica u čijoj je glavnoj ulozi Osman Mehmedagić Osmica bez sumnje će još dugo trajati. U izvještajima kojima su ovaj događaj ispratili novinari Dnevnika 2 fokus je bio na načinu na koji je Mehmedagić stekao svoje diplome, što je temeljeno na prenošenju iskaza postupajućeg bh. tužioca u ovom predmetu. Izdvojit ćemo izvještaj Vesne Stakić na dan hapšenja Mehmedagića. Od najave da je „ovaj skandal odjeknuo u svjetskim medijima“, mada to u izvještaju nije potkrijepljeno, do više od deset puta korištenog termina „navodno“. Sve što je rečeno u vezi sa cijelim slučajem je „navodno“: „navodni državni udar“, „navodno miješanje SNSD-a i HDZ-a BiH“, „navodna urota“…. I tako do uvođenja u izvještaj i „navodnih diploma iz Zagreba Sebije Izetbegović i Dragana Mektića“.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ PROTIV JELENE TRIVIĆ: Čak i kada uredništvo Dnevnika 2 procijeni da je kontraproduktivno prešutjeti reagovanja opozicije na neku političku temu u Republici Srpskoj, i tada gledatelji ostaju uskraćeni za cjelovit sadržaj onoga što su izrekli. Izdvajamo izvještaj o kritikama poslanice PDP-a Jelene Trivić u Narodnoj skupštini upućenim podršci koju je predsjednica RS-a Željka Cvijanović dala ideji Milorada Dodika o spajanju funkcija predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Sve što je Trivić navela u saopštenju za javnost svelo se na prepričanu rečenicu u kojoj ju je Cvijanović optužila za političku nepismenost.

I potom opširno reagovanje Željke Cvijanović. Nastranu što je predsjednica RS-a bila protivrječna, daleko poraznije je što je cjelokupan izvještaj primjereniji tabloidnoj vijesti o naklapanju kakve dvije folk pjevačice nego centralnom Dnevniku javnog servisa.

Ocjena: 1

 

BNTV: Manipuliranje žrtvama

  1. – 18. juli 2021.

VULINOVE PRIJETNJE: Identično kao RTRS, i uredništvo BNTV-a otvorilo je Dnevnik 12. jula izvještajem o pomenu stradalim Srbima u selima u okolini Srebrenice. Iako ostaje potpuno nejasno kada su zločini počinjeni (mislimo na datum), evidentno je da srpske žrtve s tog područja već dugo jesu samo dio političkih manipulacija vlasti bh. entiteta RS kojima se nastoji negirati genocid počinjen u Srebrenici. Ovom događaju prisustvovao je i ministar policije Srbije Aleksandar Vulin. I zaprijetio: ako vlasti BiH ne žele identifikovati napadače na Aleksandra Vučića tokom njegovog boravka u Potočarima 2015. godine, to će učiniti Srbija. „Ja vam kažem kao ministar unutrašnjih poslova, mi ćemo ih naći“, bio je eksplicitan Vulin.

No urednici i novinari u toj izjavi ne vide ništa sporno. A itekako bi trebali, jer je riječ o više nego otvorenoj namjeri miješanja u unutrašnja pitanja druge države. Ovim nemamo namjeru opravdavati inertnost sigurnosnih i policijskih agencija u BiH koje šest godina nisu okončale istragu i identifikovale počinioce. Ali, jedno je izraziti nezadovoljstvo, a drugo upućivati prijetnje.

PROIZVOLJNA TUMAČENJA: Jednako tako prešlo se preko nediplomatskog i ponašanja i izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića tokom samo formalno nazvane službene posjete BiH. Kažemo formalno službene jer je za sugovornike izabrao samo dužnosnike HDZ-a BiH, obišao samo gradove s većinskim hrvatskim stanovništvom i krajnje proizvoljno tumačio Ustav BiH o načinu izbora hrvatskog člana državnog predsjedništva.

Hapšenje pa puštanje na slobodu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića događaj je koji je s posebnom pažnjom ispraćen u dnevnicima. Slađana Jašarević je u svojim prilozima otvorila pitanje da li je u pozadini Mehmedagićevog hapšenja „politička igra SNSD-a i HDZ-a kako bi osigurali svoj utjecaj u OSA-i te sačuvali Gordanu Tadić na poziciji glavne tužiteljice BiH“. Novinarka je predočila izjave onih koji tu tezu zastupaju, ali i donijela komentare iz vrha SNSD-a koji te navode odbacuju.

ZBUNJIVANJE JAVNOSTI: Pandemija Covida-19, pojava novog, delta soja virusa, cijepljenje koje se puževim korakom odvija u BiH, te stavovi naučnika i ljekara teme su kojima je u dnevnicima posvećena znatna pažnja. Iz svega onoga što je gledateljima predočeno  jasno je tek da ni među stručnom javnošću nema konsenzusa o brojnim otvorenim pitanjima, te da  kontradiktorna stajališta dodatno zbunjuju javnost.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Ono što je za uređivačke politike informativnih programa RTRS-a i BNTV-a zajedničko su dvije stvari: odnos prema ratnim zločinima i zločincima iz reda srpskog naroda te potpuni izostanak i trunke elementarnog poštovanja prema BiH. Jedino tako i možemo tumačiti  način na koji se bez ikakvog analitičkog osvrta prihvata miješanje političkih dužnosnika Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja naše države. Otuda je i moguće da bez ikakvih reakcija prođu i prijetnje ministra policije Srbije da će njihovi organi gonjenja u BiH raditi na pronalasku napadača na Aleksandra Vučića 2015. godine u Potočarima. Kao i izjave koje je tokom boravka u BiH davao Zoran Milanović, a kojima je ne samo proizvoljno tumačio ustav zemlje domaćina nego i bez trunke zazora kazao da „Željka Komšića ne priznaje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH“.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj o dešavanjima u Rudniku i termoelektrani Ugljevik, koji se našao u raljama krajnje upitnih odnosa vlasti RS-a i kontroverznog biznismena Rašida Serdarova. Kolateralna šteta takvih odnosa su radnici, ali i sam RiTE, koji je zbog načina upravljanja na rubu propasti i mogao bi postati još jedna u nizu propalih tranzicija u BiH.

Minus sedmice

RTRS

Poruka koju su čelnici Evropske unije uputili zvaničnicima BiH je i više nego jasna i glasi da se kriteriji koji su postavljeni za otvaranje pregovora o članstvu neće  smanjivati. No u načinu na koji se interpretiraju kako od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, a potom i u izvještaju Branke Kusmuk, javnosti se šalje poruka da EU nema interesa za proširenje te da stoga za BiH stalno izmišlja dodatne uslove. Odnosno, da bi BiH dobila kandidatski status, „oruđa će biti razne rezolucije o Srebrenici“, navodi Kusmuk. I zaključuje da iako je BiH gotovo sve što se od nje tražilo na putu da ispuni, dodaju joj se i „apstraktni uslovi poput izgradnje pomirenja kako bi se preovladale ratne traume“.

Ono što posebno para uši u izvještaju jesu izjave analitičara koje su oprečne stavovima same Kusmuk. Pa nije jasno da li ih je tokom montaže uopšte saslušala ili ih je koristila tek reda radi?

BNTV

Potpuni izostanak kritičkog ili analitičkog osvrta na javna nediplomatska miješanja zvaničnika Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

About The Author