RTRS I BNTV: Dobro veče, gospodine Dodik

RTRS je prevazišao sebe posvetivši cijeli Dnevnik 13. aprila Miloradu Dodiku. BNTV znatno odmjereniji, ali i oni o ratu u Ukrajini izvještavaju s proruskih pozicija

RTRS I BNTV: Dobro veče, gospodine Dodik
Foto: Birn

RTRS: Cijeli Dnevnik o jednom čovjeku

  1. – 17. april 2022.

KOME SU UVEDENE SANKCIJE: U svjesnoj političkoj manipulaciji kojoj pribjegava vlast bh. entiteta Republika Srpska, uz svesrdnu podršku RTRS-a, sankcije koje je Velika Britanija uvela lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović predstavljene su kao sankcionisanje Republike Srpske i njenih građana.

U dva izvještaja (Dnevnik, 11. april) koja su trajala gotovo 12 minuta, kao na traci su se nizale reakcije Dodika, Cvijanovićeve, lidera partija vladajuće većine,  podobnih pravnih eksperata i političkih analitičara iz Beograda. Kako je to Republika Srpska kao entitet sankcionisan, niko ne pojašnjava, novinari ne traže odgovore. Kao što se bez poštovanja stava druge strane isticala tvrdnja Dodika i premijera RS-a da su „sankcije kreirale bošnjačke stranke, političko Sarajevo i Partija demokratskog progresa, a vlada Velike Britanije bila tek egzekutor“.

Za Milorada Dodika 11. april bio je dan gutanja gorkih pilula. Osim sankcija Velike Britanije, u Narodnoj skupštini nije uspio pribaviti dvotrećinsku većinu za veto koji je stavio na pet odluka Predsjedništva BiH. Iako je Ajdin Cikota prenio neke od stavova opozicije koja Dodika nije podržala, ipak je izvještaj bio fokusiran na pokušaj člana Predsjedništva da javnost uvjeri kako je on „bio primoran da brani ustavne nadležnosti RS-a“. Kako bi one bile ugrožene međunarodnim testiranjem učenika, nije obrazložio. No i to je već viđeno.

OPET UVREDE: Nedjelja loših vijesti za vlast RS-a nastavljena je 12. aprila odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnostima RS-a. I još jednom smo mogli vidjeti pravo lice i Dodika i predstavnika entitetske vlasti. Umjesto konstruktivnih komentara, ponovo se sve svelo na osporavanje mandata visokog predstavnika i uvrede na njegov račun, uz poruku da je „vrijeme da kupi kartu za Njemačku i prestane biti turista u BiH“.

O sadržaju odluke visokog predstavnika, ni riječi. I ponovo napadi na opoziciju, bez ikakvih jasnih dokaza  o tome zašto im se na teret stavlja da su izdajice RS-a.

EKONOMSKA KRIZA: Život građana pritisnutih sve većom ekonomskom krizom ne zanima uredništvo Dnevnika. Ne zanima ga kontinuiran rast cijena hrane, redovi pred javnim kuhinjama, pa je i nedjelja iza nas bila fokusirana na Milorada Dodika, sankcije koje mu je uvela Velika Britanija i primjenu bonskih ovlasti visokog predstavnika.

A kako bi se političke tenzije dodatno usložnile, iskrsnule su informacije o „ugroženoj sigurnosti Milorada Dodika i članova njegove porodice“. MUP RS-a podigao je nivo sigurnosti na najviši nivo, ispred zgrade Vlade RS, gdje Dodik ima kabinet, parkirala su se oklopna policijska vozila.

PROKLEO SRBE: Bio je to i povod za intervju s Dodikom, emitovan u Dnevniku 13. aprila. Teško ga je prepričati, jer se sastojao od seta teorija zavjere u koju su uključeni međunarodni zvaničnici, političke stranke iz Federacije, opozicija u RS-u, misija EUFOR-a, a potom i od novog niza uvreda upućenih visokom predstavniku.  Teško je povjerovati, ali intervju je kulminirao kletvama. Naime, na kraju razgovora Dodik je kazao: „Proklet bio Srbin koji u Parlamentu BiH bude prihvatio da raspravlja o državnoj imovini“. Svaki komentar na ovo je suvišan.

Na ovaj intervju vezale su se brojne izjave „eksperata“, među njima i neizostavnog Dževada Galijaševića koji tvrdi da „ambasade SAD-a i Velike Britanije, u saradnji s Tužilaštvom BiH, spremaju otmicu Milorada Dodika“. No, izvještaj je ogolio i činjenicu ko su eksperti za sigurnost u RS-u, što se vidjelo u izjavi Stojana Župljanina, dekana Fakulteta za bezbjednost, od kojeg smo saznali da postoje i „međunarodne obavještajne organizacije“.

ČETIRI IZVORA: Kada nema kruha ili ga bar nema dovoljno za sve više građana, onda ima teorija zavjere uvijenih u „sigurnosne informacije koje je dobio Milorad Dodik iz četiri izvora o svojoj ugroženosti“. A otet će ga,  ustvrdio je, ,,specijalne jedinice Velike Britanije“. I to da bi ga „uklonili iz izbornog procesa i doveli svoje pione“.

NOVA TURA PROPAGANDE: U Ukrajinu, tačnije u Donjeck, ponovo se vratio „reporter“ RTRS-a Danijel Simić. Da nastavi sa proruskom ratnom propagandom, jer nema drugog imena za ono što gledateljima prezentira o „ruskoj vojnoj operaciji“.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

 

BNTV: O prosječnim i najnižim platama

  1. – 17. april 2022.

IZVOZNICI KADROVA: Podaci Agencije za statistiku BiH kažu da za razvoj nauke i tehnologije nije briga nijedan nivo vlasti. Otuda i ne čudi da se za te namjene iz budžeta države izdvaja tek 0,19 posto BDP-a. Tako naša zemlja postaje izvoznik visokoobrazovanih kadrova u koje je uložila novac tokom školovanja, jer isti ne vide nikakvu perspektivu.

SPONTANI PROTESTI: Kakva je percepcija građana RS-a prema vlastitim životima i odnosu vlasti prema njima svjedočili smo u izvještajima emitovanim 15. i 16. aprila. Naime, građani Doboja „spontano„ su izašli na proteste jer je Okružno tužilaštvo u tom gradu podiglo optužnice protiv članova biračkih odbora iz SNSD-a koji se sumnjiče za krađu 15 hiljada glasova na lokalnim izborima 2020. godine.

PRIČE IZ ŽIVOTA: Dan kasnije, Boračka organizacija RS zakazala je „svenarodni protest“ u Banjaluci zbog sankcija koje je velika Britanija uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović te odluke visokog predstavnika o stavljanju van snage Zakona o nepokretnostima RS. Kao paralela brigama koje brine BORS, emitovan je prilog o životu demobilisanog borca Dragana Anđelića iz okoline Bijeljine kome su amputirane obje noge i koji, kako je kazao, „sanja samo dvije stvari: da ima u kući tekuću vodu i električna kolica kako bi mogao izaći među ljude“ (Dnevnik 2, 16. april).

KO ĆE ISPAŠTATI ZBOG SANKCIJA: Za razliku od RTRS-a, koji je gledateljima ponudio tek puko lamentiranje nad „nelegitimnim i neopravdanim sankcijama“ Velike Britanije lideru SNSD-a i predsjednici RS-a, te upotrebi bonskih ovlasti visokog predstavnika, BNTV ovim pitanjima pristupio je s druge strane. Politički analitičari ukazali su na činjenicu da sankcije Velike Britanije neće nanijeti štetu ni Miloradu Dodiku ni Željki Cvijanović, ali su upozorili na to kakve bi dugoročne i političke i ekonomske posljedice one mogle imati po RS.

Ocjena: 6

 

Jedan dnevnik, jedan predsjednik

Dok je uredništvo Dnevnika BNTV-a cijelu nedjelju fokus držalo na sve težoj ekonomskoj situaciji u BiH, padu životnog standarda i platama koje ne mogu pokriti osnovne potrebe, RTRS je ponovo pokazao da može još dublje pasti u glib neprofesionalizma. Kada bi prezenteri Dnevnik otvarali s „dobro veče, gospodine Dodik“, ni to više ne bi bilo iznenađenje.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Pozivajući se na podatke Agencije za statistiku BiH, novinari su ukazali na to koliko su realno niska primanja zaposlenih u BiH. Tako je prosječna plata koja je u oba entiteta prešla 1.000 KM za većinu radnika tek nedosanjan san. Posebno u Republici Srpskoj, u kojoj čak 40 posto zaposlenih prima najnižu platu od 600 maraka.

Minus sedmice

RTRS

Od emitovanih Dnevnika teško je bilo izdvojiti ne koji je izvještaj najlošiji, nego koji cjelokupan Dnevnik. Ipak, RTRS je sam sebe nadmašio 13. aprila, kada je Dnevnik u cijelosti bio posvećen liku i djelu Milorada Dodika.

BNTV

Iako smo tokom ove nedjelje zabilježili nešto profesionalnije izvještavanje o ruskoj agresiji na Ukrajinu, i dalje se umjesto „agresija“ koristi termin „vojna operacija“ i prevagu o stanju na terenu odnose stavovi zvanične Moskve.

 

 

 

About The Author