Antivakseri napali zgradu televizije na Kipru, povrijeđeno više osoba

Napad se dogodio u večernjim satima za vrijeme emitiranja vijesti uživo

Antivakseri napali zgradu televizije na Kipru, povrijeđeno više osoba

Protivnici vakcinacije i drugih protupandemijskih mjera napali su u nedjelju uvečer zgradu televizijske stanice Sigma na Kipru pri čemu je više osoba povrijeđeno, neke i teško, javlja agencija DPA.

Demonstranti su u svom agresivnom pohodu zapalili automobile zaposlenih na televiziji, parkirane pred zgradom TV stanice, na koju su bacali kamenje i zapaljiva sredstva, izvijestili su kiparski mediji.

U napadu je povrijeđeno najmanje 12 policajaca, dvoje od njih teško. Uhapšene su dvije osobe. Kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis na svom je Twitteru napisao da je ovaj napad “udar na demokratiju”. Napad se dogodio u večernjim satima za vrijeme emitiranja vijesti uživo.

– Napolju je vatra i ljudi ulaze u zgradu. Ako nas policija čuje, molimo vas, preduzmite nešto – rekao je vidno potresen i prestrašen prezenter vijesti.

Oko dvije hiljade demonstranata najprije se okupilo ispred predsjedničke palate u Nikoziji, zahtijevajući ostavku predsjednika Anastasijadisa. Kasno uvečer došli su do zgrade TV stanice.

Prema navodima tamošnjih medija, građani okupljeni na protestu su vjerski fanatici i antivakseri, ali i ljevičarski i desničarski ekstremisti.

Demonstranti kritiziraju mjere suzbijanja zaraze, između ostalog protive se djelomično obaveznoj vakcinaciji, mjeri koja se odnedavno primjenjuje na Kipru.

Reč je o vakcinaciji koja je obavezna za zdravstvene radnike, ili će, u protivnom, biti otpušteni bez naknade. Za ulaz u restorane ili državne institucije, građani moraju da predoče dokaz o vakcinaciji ili negativnom testu, a testiranje plaćaju sami.

Izvor: DPA/N1

About The Author