I u Hrvatskoj novinarska udruženja upozorila na uticaj Covida-19 na novinarstvo

Otkazi i smanjenje plaća već su započeli, što bi u konačnici moglo dovesti do pada profesionalnog izvještavanja

I u Hrvatskoj novinarska udruženja upozorila na uticaj Covida-19 na novinarstvo
Foto: NLC

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su vlast u toj zemlji da “spasi novinarstvo” poduzimanjem mjera u smislu finansijske podrške medijskom sektoru, upozoravajući da, ukoliko se ništa ne dogodi, slijede masovna otpuštanja i propast medija.

Evropska federacija novinara (EFJ) u saopćenju je upozorila da Vlada nije uključila medijski sektor u svoje pakete finansijske pomoći, kako bi pomogle ugroženim djelatnostima pogođenim pandemijom, ali i zemljotresom.

– Otkazi i smanjenje plaća već su započeli, što bi u konačnici moglo dovesti do pada profesionalnog izvještavanja, a za godinu dana Hrvatska bi mogla imati problem koji će biti prepoznat na nivou Evropske unije. Čak ni treći „paket“ vladinih mjera nije obuhvatio novinare i medije, a novinarstvo se potpuno zanemaruje – upozorili su predsjednici SNH-a i HND-a Maja Sever i Hrvoje Zovko.

Predložili su niz mjera koje treba poduzeti što je prije moguće, uključujući finansijske olakšice za medijske kuće pod uvjetom da neće doći do otpuštanja ili smanjenja plaća, povećanje javnog financiranja putem Fonda, novčane naknade za novinare i freelancere te porezne olakšice za građane koji doniraju ili se pretplaćuju na medije registrirane u Hrvatskoj.

– Nekoliko evropskih vlada, uključujući Dansku i Švedsku, poduzimaju mjere pomoći kako bi spasile medijski sektor. No, većina još nije ponudila konkretnu pomoć medijima. Neke su zemlje, poput Hrvatske, čak namjerno odbijale određenu medijsku pomoć, što strogo osuđujem – kazao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Kako bi podigli svijest o važnosti novinarstva, hrvatska strukovna udruženja pokrenula su kampanju na društvenim mrežama koja donosi fotografije medijskih radnika koji prikazuju njihov svakodnevni život na poslu za vrijeme pandemije COVID-19.

Njihova poruka je: novinari su nam uši i oči, dok se od građana traži da ostanu kod kuće. Novinari širom Evrope pozvani su da se pridruže kampanji koristeći #StayAtHome.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author