Google dnevno blokira 18 miliona e-poruka o koronavirusu

U velikom broju mailova pošiljaoci se lažno predstavljaju kao predstavnici zvaničnih institucija

Google dnevno blokira 18 miliona e-poruka o koronavirusu
Foto: Izvor: Reuters/Hannah McKay

Više od 18 miliona lažnih e-poruka o Covidu-19 dnevno bude poslano korisnicima Gmaila, saopćio je Google.

Ovaj tehnološki gigant potvrdio je da je pandemija uzrokovala eksploziju krađe identiteta, a namjera je prevariti korisnike kako bi objavili svoje privatne podatke, piše BBC.

Kompanija je navela da blokira više od 100 miliona e-poruka dnevno, a prošle sedmice gotovo petina je bila povezana s koronavirusom. Googleov Gmail koristi 1,5 milijardi ljudi.

U velikom broju mailova pošiljaoci se lažno predstavljaju kao predstavnici zvaničnih institucija, kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u pokušaju da ubijede žrtve da preuzmu softver ili doniraju novac.

Cyber-kriminalci također pokušavaju iskoristiti vladine pakete podrške, pretvarajući se da govore u ime javnih institucija. Google tvrdi da njegovi alati mogu blokirati više od 99,9 posto e-poruka koje ni ne dođu do korisnika.

Nekoliko kompanija za cyber-sigurnost bilježi porast krađe identiteta. Barracuda Networks objavio je kako je zabilježen 667 posto porasta lažnih e-poruka za vrijeme pandemije.

Istraživači su također otkrili web stranice i aplikacije za pametne telefone koji se koriste za prevaru korisnika. Jedna od aplikacija tvrdi da pomaže u praćenju širenja virusa, ali umjesto toga zarazit će telefon.

Nacionalni centar za cyber sigurnost i američko Ministarstvo sigurnost objavili su savjete koji pomažu ljudima da ne postanu žrtva prevare.

Izvor: BBC

About The Author