FACEBOOK: Privatne objave miliona korisnika su postale javne

Zbog greške u softveru neke privatne objave 14 miliona korisnika Facebooka postale su javne, objavila kompanija. Američka kompanija Facebook saopćila je da su zbog greške u softveru neke privatne objave 14 miliona korisnika te društvene mreže bile javne tokom nekoliko majskih dana. Problem, za koji Facebook navodi da je otklonjen, najnoviji je u nizu skandala te kompanije […]

FACEBOOK: Privatne objave miliona korisnika su postale javne

Zbog greške u softveru neke privatne objave 14 miliona korisnika Facebooka postale su javne, objavila kompanija.

Američka kompanija Facebook saopćila je da su zbog greške u softveru neke privatne objave 14 miliona korisnika te društvene mreže bile javne tokom nekoliko majskih dana.

Problem, za koji Facebook navodi da je otklonjen, najnoviji je u nizu skandala te kompanije u vezi s poštovanjem privatnosti korisnika, navodi Associated Press.

Kompanija je saopćila da je softverska greška, odnosno “bug”, tokom nekoliko dana maja mijenjala vidljivost objava korisnika, prenosi agencija Beta.

Opcija da objavu mogu vidjeti samo prijatelji ili neki od prijatelja korisnika, automatski je bila promijenjena u “javno” (public), što znači da je sadržaj dostupan svakom.

Zvaničnica Facebooka Erin Egan, zadužena za privatnost korisnika, rekla je da ta greška nije utjecala na ranije objave i dodala da je Facebook počeo obavještavati korisnike koji su imali javne postove tokom spornog perioda kako bi mogli promijeniti njihovu vidljivost.

balkans.aljazeera.net

About The Author