U četiri mjeseca rata palestinsko novinarstvo je nekažnjeno desetkovano

Neprestanim izraelskim udarima izloženi su novinari od sjevera do juga Pojasa Gaze

U četiri mjeseca rata palestinsko novinarstvo je nekažnjeno desetkovano
Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući i naselja i kamp Al-Maghazi u kojem je u potpunosti uništen i njegov dom ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Bilans ubijenih novinara u četiri mjeseca rata u Gazi nije ništa drugo do užasavajući: palestinski novinari ubijeni su, ranjeni i spriječeni u radu bez ikakve mogućnosti sigurnog utočišta.

Reporteri bez granica (RSF) oštro su osudili namjeru da izraelska vojska iskorijeni novinarstvo i pravo na informacije u Gazi te su pozvali države i međunarodne organizacije da pojačaju pritisak na Izrael da odmah prekine ovaj pokolj.

U 124 dana sukoba u Gazi su ubijena najmanje 84 novinara, uključujući najmanje 20 tokom obavljanja novinarskog posla ili u vezi s njim, prema podacima RSF-a.

Novinari su desetkovani kako dani ovog beskrajnog rata prolaze, neprestanim izraelskim udarima od sjevera do juga Pojasa Gaze. Novinari koji su preživjeli svakodnevno proživljavaju pakao: u nehumanim uvjetima trpe nestašice svake vrste, a posebno opreme.

– U četiri mjeseca sukoba, izraelske oružane snage palestinsko novinarstvo potpuno su nekažnjeno desetkovali, uz zapanjujući broj mrtvih. Nakon podnošenja dvije tužbe Međunarodnom krivičnom sudu, i upućujući opetovane apele državama i međunarodnim organizacijama, RSF ponovno poziva Vijeće sigurnosti UN-a da odmah provede Rezoluciju 2222 (2015) o zaštiti novinara – saopćeno je iz RSF-ov ureda za Bliski istok.

Novinari u Gazi nemaju izlaza ni sigurnog utočišta. Prisiljeni su bježati prema jugu enklave od 7. oktobra, većina se sklonila u Rafah, gdje je prijelaz s Egiptom još uvijek zatvoren i gdje bi invazija na grad mogla dovesti do novog krvoprolića.

Rafah je Izrael opisao kao “sigurnosnu zonu” na početku sukoba. Unatoč pozivima RSF-a da se vrata Rafe otvore, izraelske vlasti i dalje sprječavaju novinare iz Gaze da odu i blokiraju pristup enklavi stranim novinarima.

Prema Sindikatu palestinskih novinara (PJS), oko 50 lokalnih i međunarodnih medijskih kuća u Gazi potpuno je ili djelomično uništila izraelska vojska od 7. oktobra, uz užasan broj žrtava.

Nasuprot ovoj zastrašujućoj pozadini, palestinski novinari u Gazi pokazuju neopisivu hrabrost nastavljajući izvještavati o ratu. Većina je izgubila voljene, prisiljeni su na seljenje, žive u šatorima, bez struje i s vrlo malo hrane i vode.

Povrijeđeni novinari imaju vrlo ograničen pristup medicinskoj zaštiti. U partnerstvu s Arapskim izvjestiteljima za istraživačko novinarstvo (ARIJ), RSF je od početka rata novinarima iz Gaze davao bespovratna sredstva kako bi podržao njihov novinarski rad.

Izvor: RSF

About The Author