Palestinski novinar Zakaria Abu Ghali ubijen u izraelskom zračnom napadu na Rafah

Abu Ghali je ubijen zajedno sa svojom majkom i sestrom

Palestinski novinar Zakaria Abu Ghali ubijen u izraelskom zračnom napadu na Rafah
Smoke billows during Israeli bombardment in Rafah on the southern Gaza Strip on February 6, 2024 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud Hams / AFP)

 

Palestinski novinar Zakaria Abu Ghali ubijen je, zajedno sa svojom majkom i sestrom, u izraelskom zračnom napadu na Rafah u Pojasu Gaze.

Prema reporteru Arab Newsa u južnoj Gazi, napad je pogodio mete u gusto naseljenoj četvrti Tal Al-Sultan u Rafahu, uključujući Abu Ghalijev dom. Bio je novinar i scenarist na TV kanalu Al-Quds Today.

Najmanje 122 novinara i medijskih profesionalaca ubijeno je u Gazi od početka izraelskog napada u oktobru, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Stručnjaci UN-a rekli su u nedavnom saopćenju za javnost da je palestinska enklava “postala najsmrtonosniji i najopasniji sukob za novinare u novijoj historiji”.

Upozorili su da su “ciljani napadi i ubistva novinara ratni zločini”, ističući da “novinari imaju pravo na zaštitu kao civili prema međunarodnom humanitarnom pravu”.

Pozvali su izraelske vlasti “da dopuste novinarima ulazak u Gazu i zaštite sigurnost svih novinara na okupiranom palestinskom teritoriju”.

U utorak oko 22 sata po lokalnom vremenu, izraelske topničke granate pogodile su i kuću porodice Abu Akar u kojoj su se sklonile brojne prognane porodice. U udarima je ranjeno nekoliko Palestinaca, uključujući troje djece.

Tal Al-Sultan, blizu granice s Egiptom, od oktobra je dom hiljadama raseljenih palestinskih porodica.

Nakon udara u utorak, mnoge raseljene porodice spakirale su ono malo što su posjedovale i pobjegle, tokom, kako je novinar Arab Newsa rekao, jedne od najhladnijih noći u godini.

UN procjenjuje da je 90 posto stanovništva Gaze od 2,3 miliona raseljeno od oktobra.

Izvor: ArabNews

About The Author