Grupe za ljudska prava pozivale premijera Britanije da zaštiti novinare u Gazi

Vjeruju da Vlada može i mora učiniti više kako bi učinkovito tražila odgovornost za novinare ubijene u ratu

Grupe za ljudska prava pozivale premijera Britanije da zaštiti novinare u Gazi

Devet organizacija koje se bore za ljudska prava i slobodu izražavanja, uključujući Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i Reportere bez granica (RSF), pisalo je britanskom premijeru Rishiju Sunaku pozivajući njegovu vladu da poduzme hitne mjere kako bi zaštitila novinare koji izvještavaju o ratu u Gazi.

Također su ga pozvali da lobira za uvjete potrebne za sigurno izvještavanje o sukobu te da poduzme korake kako bi spriječio da UK potencijalno postane povezan s bilo kakvim ratnim zločinima počinjenim na tom teritoriju.

– Sve je više dokaza da izraelska vojska namjerno napada novinare koji rade na Bliskom istoku – upozorile su grupe u pismu.

Rekli su da su udari koje su izvele Izraelske odbrambene snage u južnom Libanonu 13. oktobra u kojima je ubijen novinar Reutersa Issam Abdallah i ozlijeđeno šest novinara Reutersa, Al Jazeere i Agence France-Presse “bili nezakoniti i očito namjerni”.

Napomenuli su da je “IDF također priznao da je 7. januara namjerno gađao automobil u kojem su bili novinari”, a u najmanje dva druga slučaja novinari su izvijestili da su primali prijetnje od izraelskih dužnosnika i vojnika IDF-a prije nego što su članovi njihovih porodica ubijeni u Gazi.

Grupe su dodale da se novinari koji izvještavaju o ratu bore s izazovima uz uvijek prisutan rizika od smrti i upozorile da ciljano ili neselektivno ubijanje novinara, ako je počinjeno namjerno, predstavlja ratni zločin.

Vjeruju da britanska vlada može i mora učiniti više kako bi učinkovito tražila odgovornost za novinare ubijene u ratu, te kako bi zaštitila i podržala lokalne i međunarodne novinare.

Rekli su da duga evidencija snažne podrške UK-a Izraelu znači da je to “jedan od najutjecajnijih partnera Izraela” i, kao takvo, Ujedinjeno Kraljevstvo će se ocjenjivati prema tome kako je upotrijebilo taj utjecaj kako bi osiguralo da sve strane u sukoba poštivati međunarodno pravo.

Organizacije su pozvale Sunaka “da djeluje odmah i odlučno” pozivajući javno sve uključene u sukob da poštuju prava novinara, tražeći da Izrael i Egipat međunarodnim novinarima omoguće pristup Gazi i dopuste dostavu zaštitne opreme te podrže istrage svih incidenata u kojima su novinari ubijeni.

Izvor: CPJ

About The Author