Američki streaming servis kritiziran zbog emitiranja izraelske reklame ‘Posjetite Gazu’

Neutemeljene tvrdnje uključene u video ne upućuju na izraelsku 17-godišnju opsadu Gaze

Američki streaming servis kritiziran zbog emitiranja izraelske reklame ‘Posjetite Gazu’

Američki streaming servis Hulu kritiziran je zbog emitiranja izraelskog propagandnog videa koji sugerira da bi Gaza mogla biti globalna turistička destinacija da nije bilo prisutnosti Hamasa.

Videozapis od 38 sekundi, koji je objavila Nacionalna uprava za javnu diplomatiju pri Uredu izraelskog premijera, ističe “zapanjujuće plaže” Gaze i govori gledaocima da mogu uživati u hrani, kulturi, tradiciji i noćnom životu Bliskog istoka prije nego što dodaju “ovakva bi Gaza mogla biti bez Hamasa”.

Kako se poruka oglasa mijenja, tako se mijenjaju i slike, koje se okreću od idiličnih pogleda na Gazu i nasmijanih lica do mračnijih isječaka dječjeg siromaštva, boraca otpora Hamasa i šefa Hamasa u Gazi, Yahya Sinwara.

– Ovakva bi Gaza mogla biti da Hamas nije izgradio naciju terora, umjesto nacije mira – također se tvrdi u videu prije nego što završi s riječima “Oslobodite Gazu od Hamasa sada.”

Neutemeljene tvrdnje uključene u video ne upućuju na izraelsku 75-godišnju okupaciju Gaze, 17-godišnju opsadu koju je nametnuo enklavi kroz koju je ograničio ulaz čak i najosnovnijim zalihama.

Video ne navodi činjenicu da su Palestinci u Gazi držani u uvjetima sličnim zatvorskim, kao rezultat izraelskih postupaka, i ne mogu napustiti Pojas čak ni da potraže hitnu liječničku pomoć. Ni strani državljani ne smiju ući bez izraelskog odobrenja.

Pojedinosti o redovnim izraelskim kampanjama bombardiranja i njegovim ograničenjima ulaska građevinskog materijala kako bi se omogućila izgradnja “šetališta” i “hotela s pet zvjezdica” ili kako bi se područje razvilo i omogućilo procvat također se ne spominju u oglasu.

Gledaoci su reklamu kritizirali kao “činjenično netačnu” ističući da je Gaza danas takva kakva jest velikim dijelom zbog izraelske okupacije, sistema apartheida.

Hulu je branio svoju odluku o emitiranju oglasa i naveo da se prikazuje samo tokom sadržaja za odrasle.

Oglas se emitira u vrijeme kada je Izrael raselio stanovnike Gaze, uništio većinu infrastrukture i stambenih objekata u Pojasu i prisilio više od milion Palestinaca da se presele u najjužniji grad Rafah u potrazi za sigurnošću.

Izvor: Middle East Monitor

About The Author