Facebook uklonio oglase Trumpove kampanje zbog govora mržnje

Obrnuti trokut praktično je identičan onome koje je koristio nacistički režim za razvrstavanje zatvorenika u koncentracione logore

Facebook uklonio oglase Trumpove kampanje zbog govora mržnje
Foto: The Atlantic

Facebook je uklonio oglas predizborne kampanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog kršenja njihove politike kada je riječ o poticanju na govor mržnje.

Uklonjeni oglasi odnosili su se na “opasnu rulju i radikalnu ljevicu” i sadržavali su trokut koji je okrenut naopačke.

Organizacija za borbu protiv klevete (ADL)  je saopćila da je taj trokut praktično identičan onome koje je koristio nacistički režim za razvrstavanje zatvorenika u koncentracione logore.

– Uklonili smo te objave zbog kršenja naše politike protiv mržnje. Radi se o zabrani korištenja simbola koji zapravo predstavlja oblik mržnje – kazao je glasnogovornik Facebooka Andy Stone.

Oglasi su zapravo bili fokusiranu na organizaciju Antifa, te su se njima Trumpove pristalice pozivale da podrže predsjedničke izbore i da ovu grupu označe kao terorističku organizaciju.

Odgovarajući na kritike, osoblje koji radi na Trumpovoj kampanji navodi da crveni obrnuti trokut zapravo predstavlja “simbol koji Antifa koristi”.

Kako je naveo Facebook, ovaj oglas se počeo prikazivati u srijedu na Trumpovoj zvaničnoj stranici, zatim i stranici kampanje “Zeam Trump” te na stranici potpredsjednika Mikea Pencea. Imao je gotovo milion pregleda samo na Trumpovoj stranici.

Direktor komunikacija u Trumpovoj kampanji Tim Murtaugh potvrdio je i uvjeravao sve da taj trokut predstavlja simbol koji koristi Antifa. U kampanji je spomenuto i nekoliko web stranica na kojima se prodaju majice, naljepnice i magneti s ovim simbolom.

– Primijetili smo da Facebook i dalje koristi obrnuti crveni trokut emoji, a koji izgleda potpuno isto, pa smo znatiželjni zbog čega su upravo ciljali samo ovaj oglas – kazao je Murtaugh.

ADL je istaknuo da njihova baza podataka nije baza historijskih nacističkih simbola, već simbola koji uobičajeno koriste moderni ekstremisti u SAD-u.

Uklanjanjem Trumpovih oglasa napetost između Bijele kuće i Silicijske doline mogao bi eskalirati.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg kritiziran je jer nije poduzeo ništa u vezi s Trumpovim postom kada je napisao da “pljačka” dovodi do “pucnjave”, zbog rasnih nemira širom zemlje. Twitter (TWTR) je istu Trumpovu objavu na svojoj platformi označio kao veličanje nasilja.

Izvor: CNN

About The Author