Osude videa izraelskih vojnika koji priznaju da su ciljali palestinsku djecu

Korisnici društvenih mreža pozvali su na odgovornost za ratne zločine

Osude videa izraelskih vojnika koji priznaju da su ciljali palestinsku djecu
Foto: Hosny Salah/Pixabay

Videozapisi izraelskih vojnika koji otvoreno priznaju da su ciljali palestinsku djecu izazvali su veliko zgražanje na platformama društvenih medija.

U jednoj posebno uznemirujućoj snimci vidi se kako izraelski vojnik pred kamerom priznaje svoju namjeru da naudi djetetu, da bi na kraju pribjegao ubistvu 12-godišnje palestinske djevojčice kada je nije mogao locirati.

Na snimci koja kruži društvenim mrežama čuje se kako vojnik govori suborcu: “Tražimo bebe, ali beba više nema”.

Osoba koja se ne vidi na snimci traži pojašnjenje, natjeravši vojnika da odgovori: “Možda sam ubio djevojčicu koja je imala 12 godina, ali tražimo bebe”.

Drugi video, naišao na oštru osudu, prikazuje drugog vojnika koji ponosno priznaje da je ustrijelio dvoje djece koja su igrala fudbal u Pojasu Gaze. Vojnik objašnjava: “Upravo sam otišao u Gazu i tamo su bile dvije djevojčice koje su igrale fudbal. Dakle, što sam učinio? Uzeo sam svoje oružje i pucao im u glavu”.

Videozapisi su izazvali široku osudu, a neki korisnici društvenih mreža pozvali su na odgovornost za ratne zločine.

Izraelska vojska je pod intenzivnim nadzorom zbog svojih akcija u Gazi, nakon nekoliko video snimaka vojnika Izraelskih odbrambenih snaga koji se rugaju Palestincima i naglašavaju teške uvjete u kojima su prisiljeni trpjeti.

Ranije u decembru pojavila se snimka izraelskog vojnika kako uništava preostale predmete u trgovini igračaka u izbjegličkom kampu Jabalia u Pojasu Gaze. Drugi snimak, koji naizgled prikazuje vojnika IDF-a kako slavi drugi rođendan svoje kćeri detoniranjem kuće u Gazi, postao je viralan na web stranicama i društvenim mrežama.

Međunarodna zajednica osudila je ove poteze kao pokušaj “poniženja” Palestinaca u “osveti” za napad Hamasa 7. oktobra.

– Ovi videozapisi i njihov sadržaj nemaju vojnu vrijednost za Izraelce – napisao je Daoud Kuttab, nagrađivani palestinski novinar i direktor Community Media Networka, u kolumni Arab Newsa.

U istrazi, izraelski list Haaretz razotkrio je rasistički račun na društvenim mrežama kojim je navodno upravljala vojska IDF-a. Kanal pod nazivom “72 Virgins – Uncensored” koristila je izraelska vojska za dijeljenje grafičkog sadržaja koji prikazuje ubistvo pripadnika Hamasa i uništavanje Pojasa Gaze.

Izvor: ArabNews

About The Author