ALARMANTNO UPOZORENJE ZENICI: Prestanite s ubijanjem pasa!

U našu i brojne druge bh. redakcije stiglo je saopćenje u kojem 22 bosanskohercegovačka udruženja upozoravaju da je u zeničkom gradskom skloništu ubijeno više hiljada pasa. Odgovornost snosi organizacija koja bi trebala brinuti o napuštenim životinjama

ALARMANTNO UPOZORENJE ZENICI: Prestanite s ubijanjem pasa!

U ime dvadeset dva udruženja za zaštitu životinja i okoliša u BiH, obavještavamo sve medije u Bosni i Hercegovini o masovnom ubijanju velikog broja nedužnih, pitomih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenice, u Stranjanima, kojeg vodi Alba Zenica d.o.o., a po odluci Gradskog vijeća Zenica, o čemu postoje vjerodostojne fotografije koje prilažemo.

Radi se o više hiljada ubijenih pasa, a ubijanje je od nedavno intenzivirano, o čemu postoje dokazi iz evidencije, kao i radnici koji su svjedoci. Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja strogo zabranjeno ubijanje pasa u skloništima kao metod oslobađanja smještajnih kapaciteta.

Zakon jasno propisuje pod kojim uslovima se psi mogu eutanazirati. Nekoliko naših udruženja kontaktirali su uposlenici skloništa koji više nisu mogli da gledaju horor koji se dešava pred njihovim očima, a na koji su nadležene institucije koje su već ranije obaviještene, ostale slijepe, gluhe i nijeme. Iako je Kantonalnom tužilaštvu Ze-Do Kantona dostavljena krivična prijava 31. augusta 2020., do danas nisu poduzete nikakve konkretne mjere na zaustavljanju masakra, niti mjere propisane Zakonom o krivičnom postupku, jer se ubijanje nastavlja u kontinuitetu, a dokazi zataškuju. Radnici skloništa su nam dostavili autentične fotografije ubijenih pasa koji se kasnije odvoze u spalionicu (dostavljamo ih u prilogu, a dostavljene su i Tužilaštvu). Naveli su da pse, po nalogu direktora skloništa Džafara Dautbegovića, ubija veterinar Edvin Bektaš, iz veterinarske stancie WETA u Zenici, i to uglavnom petkom, koji radnici nazivaju „Black Friday“, poslije čega je vikendom u toku čišćenje skloništa nakon počinjenog masakra. Istovremeno je nejasno postupanje Kantonalne veterinarske inspekcije koja je raniju zabranu rada izdatu kao mjeru Skloništu brže bolje stavila van snage.

Alba Zenica d.o.o. i dalje onemogućava posjete skloništu „zbog pandemije“, tako da građanima i zainteresovanim volonterima nije dozvoljeno ni da dođu u posjetu psima u krugu azila. Pozivanje na pandemiju kao izgovor za onemogućavanje posjeta predstavlja još jednu u nizu zlouoptreba važećih zakona, pogotovu ako znamo da je u cijeloj zemlji došlo do „relaksiranja„ mjera vezanih za pandemiju (uz pridržavanje preventivnih uputa), a što u konačnici ima za cilj nastavak provođena iste politike unutar azila. Sklonište od prvog dana radi netransparentno i bez adekvatnog nadzora. Gradonačelnik Fuad Kasumović je nezainteresovan za sudbinu pasa nakon što se sklone sa ulice, nije se u vezi s ovim problemom oglasio, a svojim djelovanjem je doprinio upravo ovakvom radu gradskog Skloništa u Zenici.

Kontakt tel: +387 61 217 649 E-mail: [email protected]

Molimo sve medije da informišuju javnost o ovim uznemirujućim činjenicama i da Vaši reporteri posjete ovo sklonište, te se uvidom u stanje na licu mjesta uvjere u istinitost navoda. Vjerujemo da jedino u saradnji sa medijima možemo doprinijeti da se nadležne institucije angažuju na humanom rješavanju ovog strašnog stanja u spomenutom sklonistu koje je nastalo nebrigom i nezakonitim postupanjem njegovog rukovodstva. Napominjemo da, u mnogim gradovima u BiH, nadležne institucije problem napuštenih pasa, već dugi niz godina, ne rješavaju humanim i zakonom pripisanim putem, te smo stoga još uvijek i suočeni sa posljedicama i po ljude i po životinje.

Kontakt tel: +387 61 217 649 E-mail: [email protected]

Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“,

Udruženje za prava životinja i okoliš „EVA“

Udruženje za zaštitu životinja „Sretna šapa“

Tuzla

Udruženje za zaštitu životinja „Flekica“ Bugojno Udruženje građana „Kerber“ Banja Luka

Udruženje za zaštitu i dobrobit životinja „Avlijaner“ Travnik

Udruženje za zaštitu životinja „Životinje jer mi brinemo“ Mostar

Udruga za zaštitu životinja i okoliša “BETTY BUSOVAČA” Busovača

Udruženje za zaštitu i dobrobit životijna „Ljubitelji pasa“ Jajce

Udruženje za zaštitu životinja i okoliša „Fortuna“ Fojnica Udruženje građana „Sretna šapa“ Visoko

Udruga za zaštitu životinja i promicanje kvalitete suživota između ljudi i životinja “ŠAPA KISELJAK”

SOS-Vergessene Pfoten Tireschutz e.V

Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine „Šapa na srcu“ Bihać

Udruženje za zaštitu životinja “Naša sarajevska priča“ Istočno Sarajevo

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja “Šapa“ Zenica Humana zajednica „Spas“ Trebinje

Udruga građana za zaštitu i sprečavanje okrutnosti nad životijnama „Posljednja oaza“ Orašje

Udruženje za zaštitu životinja „Aska“ Bijeljina

Udruženje za zaštitu životinja „AV-Mau“ Sarajevo Udruženje za zaštitu životinja „Dreams“ Sarajevo Udruženje za zaštitu životinja „Sliver Dog“ Srebrenica

About The Author