Abazović tvrdi da je bivši direktor Agencije za sigurnost pratio političare i novinare

Materijal nezakonitog praćenja Agencije objavljivan je na portalu Udar, koji je zatvoren nakon parlamentarnih izbora

Abazović tvrdi da je bivši direktor Agencije za sigurnost pratio političare i novinare

Bivši direktor Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) Crne Gore Dejan Peruničić nalogodavac je nezakonitog praćenja političara, novinara i ljudi s javne scene, poručio je na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade Crne Gore zadužen za pitanja sigurnosti Dritan Abazović.

– Peruničić je odgovoran jer službenici ne mogu preduzimati aktivnosti ukoliko nemaju naredbu direktora. Da li je njemu neko iz državnog vrha, kriminalnih struktura ili neko drugi davao takve naloge dužan je da kaže -kazao je Abazović.

Abazović je nakon stupanja na dužnost, 8. decembra smijenio dotadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost Dejana Peruničića.

Vlada je izabrana 4. decembra, kao rezultat parlamentarnih izbora održanih 30. augusta prošle godine. Većinu je osvojila tročlana koalicija predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA čime je nakon trideset godina smijenjena vlast Demokratske partije socijalista.

Abazović je potvrdio da su neki novinari praćeni ali, zbog istrage nije mogao da precizira koliko njih, niti iz kog medija.

– Tužilac je dobio svu dokumentaciju. Kad to bude prestalo da nosi oznaku tajnosti i kada slučaj bude dobio epilog, znat će se. Sve ostalo bi bilo urušavanje istrage – stava je Abazović

Potvrdio je da je materijal nezakonitog praćenja ANB-a objavljivan na portalu Udar, koji je zatvoren nakon izbora.

– Postoji foto-materijal, aktivnosti i svjedočenja službenika vezano za to. Bivši ministar odbrane Predrag Bošković je u periodu kada su se te stvari dešavale aktivno boravio u ANB-u, za šta postoje dokazi. Nema dokaza koja je bila svrha, ali lako je dovesti u vezu. Internom revizijom će se utvrditi da li je neko poput bivših ministara, tadašnjih predsjednika Vlade i države, imao uticaj na aktivnosti tog kvazi-portala – navodi Abazović.

Portal Udar, na kojem je zadnji tekst objavljen 30. augusta 2020. godine, na dan izbora, mjesecima je prošle godine targetirao bivšoj vlasti nepodobne novinare, političare i javne ličnosti.

Uvidom u Registar elektronskih medija, nije bilo moguće saznati ko iza njega stoji, iako se prema Zakonu osnovni podaci moraju prijaviti Agenciji za elektronske medije.

Portal je vodio brutalnu kampanju protiv kritičara prethodne vlasti uoči izbora i najavio je objavljivanje materijala iz posjeda službi sigurnosti.

Prema Zakonu, Agencija može prikupljati podatke od značaja za obavljanje poslova nacionalne sigurnosti korištenjem javno dostupnih izvora i tražiti pomoć od građana, uz njihovu izričitu saglasnost.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu sigurnost Dejan Vukšić, koga je postavila nova Vlada, od imenovanja na tu funkciju smijenio je više načelnika sektora u toj agenciji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa (RSE)

About The Author