Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein pušten iz zatvora nakon četiri godine

Kao kolateralna žrtva napetosti između Egipta i Katara, Hussein je uhapšen po dolasku iz Dohe u Egipat 23. decembra 2016. godine

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein pušten iz zatvora nakon četiri godine

Iako je puštanje producenta Al Jazeere Mahmoud Husseina samo uvjetno, Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su činjenicu da je ovaj egipatski novinar napokon izašao iz istražnog zatvora nakon više od četiri godine.

Kao kolateralna žrtva napetosti između Egipta i Katara, Hussein je uhapšen po dolasku u Egipat 23. decembra 2016. godine iz Dohe, gdje je radio u sjedištu Al Jazeere. Doletio je u Egipat kao bi posjetio porodicu, ali je zadržan pod optužbom za “članstvo u terorističkoj grupi” i “širenje lažnih vijesti”.

Egipat izvještavanje Al Jazeere smatra pristranim u korist Muslimanskog bratstva, pokreta koji je podržavao bivšeg predsjednika Mohameda Morsija.

– Kakvo ogromno olakšanje za Mahmouda Husseina i njegovu porodicu. Nakon četiri beskrajne godine pritvora, puštanje novinara pokazuje da su optužbe protiv njega bile potpuno neutemeljene i da je njegov jedini zločin bio što je radio za Al Jazeeru – kazala je šefica ureda RSF-a za Bliski Istok Sabrina Bennoui.

Pritvor Husseina nastavio se produžavati sve dok sud nije donio odluku o njegovom puštanju 23. maja 2019. godine, ali su u posljednji trenutak i izvan svih očekivanja, vlasti pokrenule novu istragu protiv njega pod istim optužbama, što je poslužilo kao osnova za njegovo zadržavanje u zatvoru.

Usprkos opetovanim zahtjevima njegove porodice, nije dobio dopuštenje da napusti zatvor da bi posjetio svog bolesnog oca. Tek nakon očeve smrti u novembru 2019. godine pušten je iz zatvora da bi prisustvovao sahrani.

Hussein je razgovarao s novinarima u TV izvještaju iz januara 2020. godine namijenjenom prikazivanju uvjeta u egipatskim zatvorima. Snimke su široko prenosili provladini mediji pod naslovom “Dopisnik terorističke Al Jazeere prepoznaje dobro postupanje u zatvoru i pružanje potrebne medicinske njege”.

Prema uvjetima puštanja, Hussein će se morati javljati u policijsku stanicu nekoliko puta sedmično kako bi odgovarao na pitanja i izvještavao o svojim aktivnostima.

Broj uhapšenih novinara i blogera u Egiptu sada iznosi 33. To je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, osim u Kini i Saudijskoj Arabiji. Egipat je na 166. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: RSF

About The Author