Dodik nastavlja: Novinari su sami sebe napali

Napadi na novinare, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, izuzetno su zabrinjavajući

Dodik nastavlja: Novinari su sami sebe napali
Foto: RTRS

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nastavio je salvu izjava usmjerenih protiv novinara, ovaj put kazavši da postoje indicije da su napadnuti novinari situaciju sami organizirali.

Naime jutros su u Banjoj Luci oštećeni automobili novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića kada je pričinjena velika materijalna šteta i to samo dan nakon teških izjava Milorada Dodika o ovom dvojcu koje je nazvao „spodobama“.

U obraćanju medijima, napad je isprve osudio, ali onda je rekao kako postoje indicije da su dva novinara sami organizirali napad, prenosi Srpskainfo.

U jeku najava o izmjenama Krivičnog zakona RS-a, za kojeg se osnovano sumnja da mu je cilj zastrašivanje novinara, ovaj incident i izjava predsjednika RS-a dolazi kao još jedan dokaz da je bavljenje novinarstvo u tom bosanskohercegovačkom entitetu postalo jako opasno.

Trifunović je ocijenio da su novinari označeni kao mete i da ovo treba da upali alarm u društvu, dok je Morača kazao da sada najviše brine za sigurnost svoje porodice, te da ne zna ko stoji iza ovih napada.

Uz Društvo novinara BiH, napade je napade na imovinu urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića i novinara Nikole Morače koji su se desili u Banjoj Luci, osudio je i Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Podsjećanja radi, ranije su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nadležno tužilaštvo novinaru Morači oduzeli mobilni telefon čime su ugrozili njegov izvor, koji nije želio otkriti, ali i samog novinara.

Prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet izvora te da ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal.

Posljednja dešavanja uslijedila su nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine RS izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete, a nakon što su novinari u BiH iskazali javno nezadovoljstvo prema predloženim zakonskim izjavama.

Tvrde da se njime direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i prava na slobodu izražavanja iako je dužnost medija u demokratskim društvima objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane.

Novinarska udruženja i regulatorne institucije pozvali su nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinioce napada na imovinu novinara Trifunovića i Morače, a kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH naglasili su da su napadi na novinare Trifunovića i Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, izuzetno zabrinjavajući. Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji.

U saopćenju podsjećaju da su sloboda izražavanja i medija temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja.

Izvor: Analiziraj/Radio Sarajevo

About The Author