POZIV MEDIJIMA: Podržite protest protiv ubijanja napuštenih pasa u Zenici

Javni protest i mirno okupljanje građana uz protesnu šetnju održat će se u subotu, sedmog novembra, u 12h:05 na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade Gradske uprave Zenica

POZIV MEDIJIMA: Podržite protest protiv ubijanja napuštenih pasa u Zenici

Protest  organizira Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica,  uz punu podršku 23 udruženja za dobrobit životinja iz cijele BiH, pod sloganom „DOSTA JE!“ KRV NA VAŠIM RUKAMA NE NAŠIM PARAMA

Iz ovog udruženja poručuju: Zaustavimo finansiranje nezakonitih radnji našim novcem, zaustavimo masovna nezakonita ubijanja pasa u zeničkom gradskom skloništu za napuštene pse u Stranjanima, zaustavimo kršenje zakona, zaustavimo netransparentno trošenje budžetskog novca na nerješavanje problema i recimo „NE“ Neevropskoj Zenici.

ODLUČNO NE UBIJANJU I KRŠENJU ZAKONA, ODLUČNO DA RJEŠENJU PROBLEMA, JER NJIHOVA PATNJA JE NAŠ VRISAK A MI KAŽEMO „DOSTA JE!“

Povod za proteste je razotkrivanje masovnog nezakonitog ubijanja više hiljada pasa u Gradskom skloništu u Zenici, u Stranjanima, kojim, odlukom Gradskog vijeća upravlja Alba Zenica d.o.o., te ćutanje nadležnih institucija, a u prvom redu Tužilaštva Ze-Do Kantona i Gradske uprave.  Prije više od dva mjeseca u javnosti je objavljeno mnoštvo dokaza (stravičnih fotografija i ličnih svjedočenja) masovnog, neselektivnog i nezakonitog ubijanja napuštenih pasa, o čemu su izvještavali mnogi mediji, a što je dostavljeno nadležnima, za koje nam do danas nije poznato da su poduzeli ozbiljne korake da se ubijanje i nezakonite radnje zaustave. Gradska uprava se još nije oglasila, niti osudila ovakvu politiku upravljanja gradskim skloništem koje je povjerila na upravljanje preduzeću Alba d.o.o. Zenica i koje plaća našim novcem. Gradska uprava se nije oglasila ni nakon što je Kantonalna veterinarska inspekcija Ze-Do Kantona provela inspekcijski nadzor te nedvosmisleno utrvdila postojanje mnoštva  neregularnosti u Gradskom skloništu nakon čega je i sama podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv odgovornh lica.  Kao podnosioci prijave, do danas nismo obaviješteni da je Tužilaštvo poduzelo ozbiljne korake da nezakonite radnje zaustavi.

Sedmog novembra na javnim protestima zajedno osuđujemo i dižemo glas protiv NEevropske Zenice, Neevropske BiH, protiv lažnih obećanja, protiv kriminala, protiv finansiranja nezakonitih radnji, protiv sustavnog višegodišnjeg kršenja Zakona o zaštiti u dobrobiti životinja i ostalih relevantnih zakona i podzakonskih akata, dižemo glas za provedbu Zakona u punom kapacitetu.

Tražimo od nadležnih hitno procesuiranje i kažnjavanje svih odgovornih za masovna ubistva pasa i zloupotrebu javnog novca u lancu od Gradske uprave, Albe Zenica i Veterinarske stanice Weta. Zahtijevamo raskid ugovora sa Albom Zenica, imenovanje novog upravitelja, transparentan i zakonit rad skloništa i otvorena vrata za saradnju sa građanima. Tražimo kontinuirani inspekcijski nadzor nadležne Veterinarske inspekcije nad radom skloništa za napuštene životinje i sprečavanje nastavka ubijanja pasa u skloništu.

Psima nije mjesto na ulici, tu su ih doveli neodgovorni pojedinci uz pomoć nerada nadležnih institucija, te zahtijevamo da se takvi pojednici  kazne, a problem rješava od samog uzroka,  a ne finansiranjem nezakonitih zločina kojima se problem NE rješava nego usložnjava, a javni novac neodgovorno troši.

Vrijeme trajanja mirnog okupljanja, javnog protesta i protesne šetnje je od 12:00 do 15:00 časova.

Svi učesnici su pozvani da se pridržavaju propisanih mjera i poštuju javni red i mir.

Kontakt:

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica

Mirela Feriz

Tel. 062 381 092

Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“

Alma Kovačević

Tel. 061 217 649

About The Author