Slovenski novinari optužuju vladin Ured za komunikaciju za cenzuru

Novinarski sindikat kaže da vladin Uredi za komunikaciju rutinski sprječava pojavljivanje dužnosnika na TV-u optužujući ga za cenzuru i ograničavanje pristupa novinarima

Slovenski novinari optužuju vladin Ured za komunikaciju za cenzuru

Slovensko udruženje novinara (DNS) žalilo se na “nove oblike smanjenja novinarske slobode” u zemlji nakon izvještaja da je vladin Ured za komunikacije UKOM uskratio dozvolu službenicima za pojavljivanje u medijima.

Javna televizijska kuća, RTV Slovenija, kaže da UKOM nije dao pristanak za gostovanje šefice savjetodavne grupe pri Ministarstvu zdravstva Bojane Beović u emisiju kako bi razgovarala o lažnim rezultatima nekih brzih testova Covid-19. Također nije im pronašla alternativnog sugovornika iz nadležnog ministarstva ili Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo (NIJZ).

Mediji su također izvijestili da drugi potencijalni TV gosti, uključujući ministra obrazovanja i direktora NIJZ-a, nisu dobili pristanak za nastup na slovenskoj komercijalnoj televiziji Kanal A.

Generalna tajnica DNS-a Spela Stare potvrdila je za BIRN da problemi u komunikaciji s Vladom nisu ništa novo, ali se pitaju dokle se stiglo i gdje su kao zemlja u smislu slobode medija.

– Bez presedana je da UKOM zabranjuje ministrima, najvišim dužnosnicima, da razgovaraju s novinarima – kazala je Stare.

DNS je rekao da UKOM ne može biti selektor sadržaja za medije i prilagoditi ga vlastitoj mjeri ili mjeri Vlade, sprečavajući tako medije da informiraju javnost.

– Centralizirana vladina komunikacija, cenzura vlastitih funkcionara i ograničavanje pristupa informacijama obilježja su autokratskih i nedemokratskih državnih sistema koji ne poštuju slobodu govora – upozorili su.

Prema sindikatu, ograničenja slobode medija u Sloveniji ogledaju se i u ograničavanju i sprečavanju novinara da postavljaju pitanja na vladinim konferencijama za medije.

U nekim slučajevima, podsjeća Stare, novinari Slovenske novinske agencije (STA) ili web stranice necenzurirano.si nisu mogli postavljati pitanja.

Tokom pandemije u Sloveniji, mediji su na vladinim konferencijama za štampu prisutni samo putem Zooma, što im već otežava posao.

– Lako vas mogu ignorirati. ‘Podignete ruku’ i ako ne žele vaše pitanje ili ako im se ne sviđa vaše izvještavanje jednostavno vas ignoriraju – pojašnjava Stare.

UKOM je negirao cenzuru, insistirajući da vladini dužnosnici i predstavnici savjetodavne grupe Covid-19 uredno odgovaraju na novinarska pitanja o pandemiji na vladinim brifinzima.

– Vlada komunicira s javnošću kroz sve komunikacijske kanale, na konferencijama za medije, putem kampanja za podizanje svijesti na društvenim mrežama, saopćenjima za medije, odgovorima na novinarska i građanska pitanja – saopćili su.

Organizirali su 234 konferencije za medije otkako je Vlada premijera Janeza Janše preuzela dužnost u martu prošle godine, dok su, tokom prethodne vlade, između septembra 2018. godine i marta 2020. godine UKOM organizirao 57 konferencija.

Brojni lokalni i međunarodni nadzornici slobode medija optužili su slovensku Vladu na čelu s Janšom da koristi pandemiju kako bi ograničila medijske slobode i vršila napade na novinare.

Izvor: BIRN

About The Author