Ukrajinski mediji ujedinjeni u izvještavanju o ratu

Državno emitiranje ima strateška i praktična opravdanja, ali neki ga vide kao opasan monopol

Ukrajinski mediji ujedinjeni u izvještavanju o ratu

U doba društvenih medija i satelitske televizije, jedinstveni ratni bilten vijesti evocira slike porodica koje su slušale radio tokom Drugog svjetskog rata. No, u Ukrajini se državno emitiranje ponovno pojavilo u 21. stoljeću.

Ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju, glavni televizijski kanali u zemlji počeli su emitirati isti sadržaj 24 sata dnevno, pod nadimkom United News Telemarathon. Svaki kanal ima dnevni termin za emitiranje, koji se istovremeno prikazuje na svim kanalima.

United News je u početku emitiralo pet kanala u vlasništvu raznih ukrajinskih oligarha, kao i kanali u javnom vlasništvu, a sada uključuje sve ukrajinske kanale koji su donosili vijesti.

Šef ukrajinskog parlamentarnog odbora za radiodifuziju rekao je da vjeruje da se dogovor treba nastaviti do kraja rata.

Dok jedni kažu da postoje kritična strateška opravdanja za telemaraton, drugi tvrde da on predstavlja monopol nad informacijskim prostorom tima predsjednika Volodymyra Zelenskog i da bi se mogao iskoristiti u političke svrhe.

– Telemaraton je informacijski ratni ekvivalent naših sistema i mislim da je trenutno najoptimalnija opcija za Ukrajinu – kazala je Svitlana Ostapa, zamjenica voditelja Detector Media, organizacije za praćenje medija koja prati propagandu, dezinformacije i politička uplitanja u Ukrajinu. Dodaje da on pomaže u zaštiti Ukrajinaca od ruskih lažnih vijesti i sprječava stvaranje panike među stanovništvom.

Godine 2014. ruski propagandisti i njihovi saveznici objavili su salvu dezinformacija o revoluciji na Majdanu, Krimu i događajima u istočnoj Ukrajini za koje su stručnjaci rekli da su bili usmjereni na destabilizaciju zemlje.

Postoje i praktičniji razlozi za zajednički rad kanala. “Većina novinara napustila je Kijev i kanali jednostavno nisu mogli pojedinačno da se izbore”, kaže Ostapa. “Najviši ministri i dužnosnici nemaju vremena komentirati na više medija, a ovaj format znači da komuniciraju sa stanovništvom jednom dnevno i da se ne vidi da favoriziraju jedan kanal”.

Jezik koji koriste ukrajinski TV voditelji dramatično se promijenio. Ruske vojnike često nazivaju “okupatorima” i “teroristima” te “rašistima” – kombinacija riječi Rus i fašist.

Gosti se dočekuju pozdravom “Slava Ukrajini!”, na što odgovaraju “Slava herojima!”. Poznate riječi ukrajinskog vojnika zaduženog za odbranu Zmijskog otoka u Crnom moru, koji je snimljen preko vojnog radija kako kaže “Ruski brodu, je.. se”, spominju se bez cenzuriranja psovke, a voditelji svoje segmente redovno završavaju sa ” Smrt neprijatelju!”, što je historijski ukrajinski ratni slogan.

24-satne ratne vijesti fokusiraju se na pobjede ukrajinske vojske, njezinu odbranu i ruske ratne zločine. Nagli kolaps ukrajinske privrede u februaru znači da gotovo nema oglašavanja.

Reklamne pauze daju telefonske linije za pronalaženje nestalih i prijavu ratnih zločina, kao i video zapise Ukrajinaca, press službe ukrajinske vojske i ureda predsjednika o otporu ukrajinskih vojnika i građana.

Ostapa navodi da se o jeziku i porukama raspravljalo na uredničkim sastancima između svih uključenih kanala, ministarstva kulture i nacionalnog vijeća za radiodifuziju, a sada je došlo do zabrane slogana koji sadrže psovke. Sveobuhvatna uređivačka poruka telemaratona je ukrajinski otpor suočenom s ruskom brutalnošću, napisala je Ostapa u analizi.

Voditelji TV kanala odbacili su optužbe da vlasti diktiraju sadržaj, navodeći da dijalog s dužnosnicima uključuje stvari poput cenzuriranja informacija koje otkrivaju ukrajinske vojne pozicije. A od maja Ukrajinci koji traže alternativu vijestima mogu se uključiti i na druge kanale koji prikazuju filmove i crtiće o pobjedi dobra protiv zla.

No, neki vide jedinstveno TV izvještavanje kao propagandu i ukazuju na činjenicu da se vrijeme u eteru sada gotovo isključivo daje osobama bliskim predsjedniku, uključujući redovne komične skečeve bivših predsjednikovih komičarskih kolega.

Video koji je napravio ukrajinski državljanin Stepan Grebenko koji je postao viralan i prikazan u pauzama telemaratona počinje tako što jedan od voditelja telemaratona pita ukrajinskog vojnika gdje nalaze moralnu podršku, a vojnik odgovara “U njihovoj smrti”, na što voditelj odgovara “Pa to je pozitivno”.

– Telemaraton je pokušaj predsjedničkog ureda da dobije još veću kontrolu nad informacijskim prostorom – smatra Aksenyia Kurina, novinarka i aktivistica koja je svoju karijeru provela fokusirajući se na cenzuru u Ukrajini. “Možda ćemo se uskoro naći u jako cenzuriranom informacijskom prostoru.”

Zelenskiy je pobijedio na ukrajinskim predsjedničkim izborima 2019. godine s više od 70 posto glasova, velikim dijelom zahvaljujući, kaže Kurina, svojoj inovativnoj digitalnoj kampanji. Stranka Zelenskog također kontrolira ukrajinski parlament.

Iako su ukrajinski mediji slavili značajnu promjenu predsjednika nakon invazije, Zelenski je prije rata bio u odnosima s nekim novinarima. Poznato je da je javno iskazivao prezir prema novinarima koji su postavljali kritična pitanja, a njegova je press služba protjerala neke novinare zbog kritičkog izvještavanja.

– Telemaraton ne odražava stvarnost, on stvara sliku koju bi vlasti željele vidjeti. To je opasno, jer u jednom trenutku vlasti mogu početi vjerovati vlastitoj propagandi. Razumijem da se mnogi novinari trenutno ne mogu nositi s emocijama, za mnoge je to traumatično iskustvo, ali važno je zapamtiti profesionalnu etiku i ne dopustiti govor mržnje – dodaje Kurina.

Zanimljivo je da tri kanala u vlasništvu bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i koji su bliski njegovim saradnicima nisu dobila mjesta u telemaratonu i stoga ne doprinose sadržaju. Porošenko je optužen za izdaju nakon dolaska Zelenskog na vlast, slučaj za koji bivši predsjednik kaže da je politički motiviran.

U početku su Porošenkovi kanali svoju pokrivenost podijelili 50-50 između telemaratona i vlastitog sadržaja. No, budući da su sredinom marta svi kanali – osim onih koji su posvećeni zabavi – obavezni streamati telemaraton.

Šef jednog od Porošenkovih kanala rekao je da unatoč njihovim apelima da budu uključeni, još uvijek čekaju da se čuju.

Izvor: The Guardian

About The Author