Evropski parlament izbrisao objavu o izvještaju RSF-a

Tvrde da je online članak o izvještaju RSF-a povučen s websitea jer nije bio u skladu s uređivačkim smjernicama službi za komunikacije Parlamenta

Evropski parlament izbrisao objavu o izvještaju RSF-a

Evropski parlament izbrisao je sa svog websitea i društvenih mreža objavu koja se odnosila na nedavni izvještaj Reportera bez granica (RSF), u kojem je Grčka najlošije ocijenjena među članicama Evropske unije o pitanju slobode medija.

Na pitanje novinara EURACTIV.com, iz službe za komunikacije EP odgovorili su da taj članak nije bio u skladu sa njihovim “uređivačkim smjernicama”.

RSF je u maju objavio godišnji izvještaj o medijskim slobodama, prema kojem je Grčka na posljednjem mjestu u Evropskoj uniji.

Izvještaj RSF je izazvao oštre reakcije u Atini. Vladajuća partija Nova demokratija, članica Evropske narodne partije (EPP), dovela je u pitanje njegovu valjanost, dok su neki konzervativni poslanici opisali tu organizaciju kao “beznačajnu” i “ljevičarsku”.

S obzirom na blisku saradnju sa RSF-om, Evropski parlament je objavio njihov izvještaj na svom websiteu i Twitteru. Nekoliko dana kasnije, međutim, post je iznenada povučen sa društvenih medija.

EURACTIV je povodom toga kontaktirao kancelariju predsjednice EP Roberte Mecole, koja je također iz EPP-a. Iz njene kancelarije su uputili novinare na službu EP za komunikacije, odbijajući da odgovore da li je Mecola upoznata sa tim slučajem.

– Online članak o izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija u svijetu povučen je sa websitea jer nije bio u skladu sa uređivačkim smjernicama službi za komunikacije Parlamenta. Prema tim smjernicama, u uređivačkim proizvodima treba uvijek pominjati jasnu vezu sa aktivnostima i agendom Parlamenta, što ovdje nije bio slučaj – saopćeno je iz Ureda portparola Evropskog parlamenta.

– Parlament pridaje veliku važnost slobodi medija kao jednom od temelja demokratije – dodaje se u saopćenju i podsjeća da je EP na Svjetski dan slobode štampe organizirao debatu na plenarnom zasjedanju sa Evropskom komisijom o tome kako se boriti protiv prijetnji novinarima i ojačati slobodu štampe.

EP je također, dodaje se, ustanovio nagradu Daphne Caruana Galicija kao podršku nezavisnom novinarstvu i slobodi medija, ali nije jasno ko je naredio brisanje posta, navodi EURACTIV, dodajući da, na kraju krajeva , to nije ni važno.

– Napori Mecole da zaštiti posljednju jaku vladu EPP u Evropi djelimično se mogu razumjeti. Ono što se ne može razumjeti i tolerirati su neistine institucije EU koja se plaća novcem poreskih obveznika EU, koji se suočavaju s poskupljenjima širom bloka – piše EURACTIV.

Parlament EU nije u vlasništvu nijedne političke partije, navodi briselski portal i dodaje da se za izgradnju konsenzusa građana oko projekta EU mora govoriti istina.

– Posljednje, ali ne najmanje važno, jedan savjet njenim savjetnicima za komunikacije. Takvim potezima samo postižu veću vidljivost teme koju pokušavaju da zakopaju – navodi se u komentaru briselskog portala.

Izvor: EURACTIV.com

About The Author