Nizozemski novinari podnijeli tužbu kojom osporavaju zabranu EU-a na RT i Sputnik

Navode da svi osjećaju da su dezinformacije ozbiljan problem našeg vremena te da je cenzura jednostavan odgovor, ali nije pravi odgovor

Nizozemski novinari podnijeli tužbu kojom osporavaju zabranu EU-a na RT i Sputnik

Glavni nizozemski novinarski sindikat podnio je tužbu u kojoj osporava zabranu Evropske unije medijskih kuća koje podržava ruska država kao kršenje prava evropskih građana na slobodu informacija.

EU je 2. marta izdao stroga ograničenja na distribuciju Russia Today i Sputnika u Evropi u okviru sankcija uvedenih Moskvi, tvrdeći da su proizvodili propagandu koja se koristila za opravdavanje i podršku invaziji u Ukrajini.

Nizozemska tužba, podnesena Sudu Evropske unije, ne podržava sadržaje koje proizvode ruske organizacije niti kaže da bi ih evropski emiteri trebali prenositi. Umjesto toga, navodi da je zabrana pretjerano široka i da je dopuštanja uvođenja politike cenzure preko noći u načelu pogrešno.

– Ako govorite o sankcijama, onda je ideja kazniti Rusiju. Ali zapravo kažnjavate građane Evropske unije tako što ih ne tretirate kao odrasle i ne dajete im mogućnost pristupa informacijama – kazao je Thomas Bruning iz Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Rekao je da bi dopuštanje da zabrana prođe neosporno moglo biti presedan za zabranu drugih politiziranih vijesti.

– Svi osjećamo da su dezinformacije ozbiljan problem našeg vremena. Cenzura je jednostavan odgovor, ali nije pravi odgovor – dodao je.

Zabrana, o kojoj su evropski politički čelnici odlučili u Evropskom vijeću, pokriva “sva sredstva za prijenos i distribuciju” ruskih medija, uključujući kablovsku, satelitsku, televiziju, internetske platforme, web-stranice i aplikacije.

Tužbu NVJ-a također podržava nekoliko nizozemskih pružatelja internetskih usluga i grupa za internetske slobode Bits of Freedom, poznata po kampanjama za neutralnost mreže.

Odluka EU navela je na zabrinutost da bi RT i Sputnik mogli destabilizirati Evropu, ali je bila “iznimno nejasna”, smatra stručnjak Bits of Freedoma Rejo Zenger koji je napisao blog o podnesenoj tužbi.

– Nije jasno što se tačno mora blokirati, ko mora blokirati ili koliko bi blokada trebala trajati. Ako je ovakva odluka zaista potrebna, onda bi motivaciju trebalo puno bolje objasniti i provjeriti od strane nezavisnih sudaca – smatraju podnositelji tužbe.

Zabrana RT-a i Sputnika koja je uvedena 2. marta ostat će na snazi sve dok Rusija ne prestane provoditi “akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU-a i njezinih država članica”.

Izvor: Reuters

About The Author