Poduzetnik oslobođen krivice za ubistvo slovačkog istraživačkog novinara

Sutkinja Ružena Sabová objavila je presudu navodeći da nije bilo dovoljno dokaza za osudu

Poduzetnik oslobođen krivice za ubistvo slovačkog istraživačkog novinara
Foto: OSCE

 

Marián Kočner oslobođen je optužbi da je naredio i planirao ubistvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martina Kušnírová koji su bijeni u svom domu prije dvije godine.

Ubistva su potaknula velike ulične proteste neviđene još od antikomunističke Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj 1989. godine, potom je uslijedila politička kriza što je dovelo do sloma koalicijske vlade na čelu s Robertom Ficom i smjene šefa nacionalne policije.

Kuciak je pisao o poslovima Mariána Kočnera, kao i o navodnim vezama talijanske mafije i ljudi bliskih tadašnjem premijeru Ficu.

Sutkinja Ružena Sabová objavila je presudu u Pezinoku ističući nedostatak dokaza za osuđujuću presudu.

Sudsko vijeće oslobodilo je optužbi Kočnera i suokrivljenu Alenu Zsuzsovu, a trećeokrivljeni Tomáš Szabó, koji je optužen da je bio na mjestu ubistva i upravljao vozilom za bijeg, osuđen je na 25 godina zatvora.

Kušnírova majka Zlatica Kušnírová kazala je novinarima da je iznenađena presudom, dodajući da se nije nadala da će oni biti oslobođeni.

– Ne razumijem odluku suda, ali je loša. Čini se da u Slovačkoj pravda još nije zavladala – dodala je, najavljujući da će se ona i njezina porodica nastaviti boriti protiv takve odluke na Vrhovnom sudu Slovačke.

Jozef Kuciak, otac ubijenog novinara, izrazio je nadu da će Vrhovni sud uzeti u obzir nove dokaze koje je dostavilo tužilaštvo, dodajući da im je preostalo još jedino vjerovati da će istina na kraju pobjediti.

Državno tužilaštvo zatražilo je 25-godišnju zatvorsku kaznu za sve troje optuženih.

Kočner, poduzetnik koji je u posebnom slučaju već osuđen na 19 godina zatvora, optužen je da je naredio ubistva, a druga dvojica optuženika da su bili saučesnici. Svi su se izjasnili da nisu krivi za ubistva Kuciaka i Kušnírove.

Dvije osobe već su osuđene zbog uloge u ubistvu, uključujući bivšeg vojnika Miroslava Marčeka koji se izjasnio krivim za počinjenje ubistva i osuđen je na 23 godine zatvora u januaru 2020. godine.

Kočner je u februaru 2020. godine proglašen krivim u slučaju prevare zbog različitih krivotvorenja u vrijednosti od 69 miliona eura.

Reagirajući na presudu, glavni tajnik Reportera bez granica Christophe Deloire napisao je na Twitteru da je šokiran presudom jer su osobe optužene za planiranje ubistva oslobođene.

– Oslobađajuća presuda je dokaz velikog neuspjeha istražnih tijela i pravosuđa. Očekivali smo da će Slovačka dati pozitivan primjer u pogledu krivičnog progona i osude zločina protiv novinara. Umjesto toga i dalje imamo situaciju nekažnjavanja – dodao je.

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputová također je na Facebook profilu napisala da ju je presuda “šokirala”, ali da će ju poštivati. No očekuje da traženje pravde nije završeno te da će se suđenje nastaviti na Vrhovnom sudu.

– Razmišljajući o roditeljima Jána i Martine i želimo im puno snage u ovom teškom trenutku. Oni i svi mi zaslužujemo da odgovorni koji su naredili i posredovali u ubistvu budu osuđeni – dodala je.

Izvršni direktor kompanije Ringier Axel Springer Media, vlasnik web stranice vijesti za koju je Kuciak pisao, Mark Dekan kazao je da su njegove misli s porodicama Jána i Martine.

– Mogu samo zamisliti kako im je sada jer ubistva Jána i njegove zaručnice Martine još nisu u potpunosti riješena. Bilo bi nepodnošljivo za sve nas da počinitelji zločina ne dobiju pravednu kaznu – istaknuo je.

Antikorupcijska nevladina organizacija Transparency International u izjavi na Facebooku kazala je da je oslobađajuća presuda Mariánu Kočneru i Aleni Zsuzsová nesumnjivo šok za velik dio javnosti.

– Vrhovnom sudu i agencijama za provođenje zakona to sada mora biti glavni prioritet kako ova presuda ne bi bila posljednji ekser u kovčegu povjerenja javnosti u pravdu – napisali su.

Izvor: EuroNews

About The Author