Hakirani Twitter računi Muska, Gatesa, Bidena, Bezosa, Applea i drugih

Twitter je odmah zaključao naloge koji su bili ugroženi i najavili da će vratiti pristup izvornom vlasniku kada se utvrdi da to može biti učinjeno na siguran način

Hakirani Twitter računi Muska, Gatesa, Bidena, Bezosa, Applea i drugih
elon_musk_royal_society

Twitter računi brojnih poznatih ličnosti, ali i kompanija su hakirani u do sada najvećoj kripto-prevari na toj platformi.

– Otkrili smo, za što vjerujemo, da je koordinirani napad ciljan na neke zaposlenike pristupom internim sistemima i alatima – objavio je u srijedu Twitterov tim za podršku.

Računi bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, Kanyeja Westa, Kim Kardashian West, Warrena Buffetta, Jeffa Bezosa i Mikea Bloomberga, u srijedu su objavili tweetove u kojima su zatražene donacije putem Bitcoina.

– Svi mi traže da vratim novac, a sada je vrijeme – napisano je na Gatesovom tweetu obećavši da će u sljedećih 30 minuta udvostručiti sva plaćanja na Bitcoin adresi. Svi su tweetovi naknadno izbrisani.

– Nakon što smo postali svjesni incidenta, odmah smo zaključali pogođene račune i uklonili objave -javio je Twitter, dodajući da su zaključali račune koji su bili ugroženi i najavili da će vratiti pristup izvornom vlasniku naloga kada se utvrdi da to može biti učinjeno na siguran način.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey rekao je da je ovo težak dan za kompaniju te da se radi na otklanjanju problema i kada budu imali cjelovite podatke objavit će šta se tačno dogodilo.

Nešto više od sat vremena nakon što je napad počeo, Twitter je vlasnike naloga spriječio da tweetuju.

Otprilike tri sata nakon što je Twitter prvi put javno rekao da istražuje hakiranje i nešto više od dva sata nakon što je ugasio tweetove za neke račune, Twitter je objavio da je većina računa vraćena u punu funkcionalnost.

– Većina računa trebala bi ponovo raditi. Dok nastavljamo rad na otklanjanju problema, ova će se funkcija možda pojavljivati i nestajati – objavio je Twitter, ali rade na tome da se stvari što prije vrate u normalu.

Firma je saopćila da još uvijek istražuje kršenje prava i koji su podaci možda bili kompromitirani.

Prošle godine Dorseyev račun bio je hakiran, što je izazvalo zabrinutost može li bilo koji račun na platformi biti kompromitiran.

Izvor: CNN

About The Author