Preminuo novinar koji je uhapšen zbog nastupa na Al Jazeeri

Mohamed Monir umro je nakon što je u pritvoru u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu zaražen koronavirusom

Preminuo novinar koji je uhapšen zbog nastupa na Al Jazeeri
Foto: AJ

Egipatski novinar Mohamed Monir, koji je prošlog mjeseca uhapšen jer se pojavio u programu Al Jazeere, preminuo je pošto je u pritvoru zaražen korona virusom.

Smrt 65-godišnjeg novinara, o čemu je na društvenim mrežama izvijestila njegova kćerka Sarah Monir, uslijedila je sedmicu nakon što je hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, pošto je 2. jula zbog bolesti pušten iz pritvora.

– Veoma smo uznemireni smrću Mohameda Monira, nakon što je nepotrebno proveo više od dvije sedmice u pritvoru u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu – kazao je program koordinator Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour.

Monir je patio od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih problema, sudeći prema CPJ-u.

Novinar je uhapšen 14. jula, pod optužbom da se pridružio “terorističkoj grupi”, širio lažne vijesti i zloupotrijebio društvene mreže, nakon što se pojavio u programu Al Jazeere, koju je egipatska vlast zabranila.

Politički zatvorenici u Egiptu mogu godinama biti držani u pritvoru bez formalne optužnice, često u uvjetima koje grupe za zaštitu ljudskih prava nazivaju nezdravim i bez pristupa ljekarskoj brizi.

Egipatske vlasti su pokrenule hajku protiv medija od kako je Abdel Fattah el-Sisi 2013. godine zbacio s vlasti Mohameda Morsija, prvog slobodno izabranog predsjednika Egipta.

– Vlasti u Egiptu moraju osloboditi sve novinare koje drže zbog njihovog posla, jer čak i kratak boravak u pritvoru zbog koronavirusa može značiti smrtnu kaznu – tvrdi Mansour.

U maju je CPJ dokumentirao hapšenja najmanje četiri egipatska novinara.

Već više od tri godine Egipat u zatvoru drži novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina, egipatskog državljanina koji je uhapšen nedugo po dolasku u Kairo 20. decembra 2016. godine, gdje je došao privatno. Još nije zvanično optužen.

Egipat i njegovi zaljevski saveznici Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, bojkotiraju Katar od juna 2017. godine, optužujući ga za “podršku teroristima” i miješanje u unutrašnje poslove svojih susjeda, što Doha kategorično negira.

Egipat je treći u svijetu po broju zatvorenih novinara, iz Kine i Turske, prema podacima CPJ-a.

Reagirajući na informaciju o Monirovoj smrti, dr. Mostefa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Networka, rekao je da je “veoma ožalošćen”.

– Monir je preminuo nakon što je otpušten zbog zaraze koronavirusom dok je bio u pritvoru, u teškim uvjetima na koje smo ranije upozoravali egipatske vlasti – rekao je Souag, aludirajući na raniju komunikaciju Al Jazeere s međunarodnim organizacijama, u kojima se upozoravalo na uvjete boravka stotina novinara u egipatskim zatvorima, uključujući Mahmouda Husseina.

Izvor: Al Jazeera

About The Author