Zbog pristrasnog izvještavanja FTV kažnjena s 6.000 KM

Hrvatska republikanska stranka uputila je prigovor zbog, kako su naveli, tendencioznog i huškačkog izvještavanja u emisiji „Mreža“

Zbog pristrasnog izvještavanja FTV kažnjena s 6.000 KM
Foto: RAK

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine kaznila je Federalnu televiziju (FTV) zbog kršenja člana 5. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji se odnosi na pravično i nepristrasno izvještavanje. Izrečena je novčana kazna u iznosu od 6.000 KM.

Ova medijska kuća ima rok 15 dana od prijema rješenja da plati kaznu da ne bi morali platiti i zatezne kamate, a iz RAK-a su upozorili da svako ponovljeno kršenje odredbi relevantnih pravila i propisa Agencije može rezultirati izricanjem oštrije sankcije.

Prijavu je uputilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a nakon što im se obratila Hrvatska republikanska stranka (HRS). U dopisu se navodi da je FTV u 14. januara u emisiji “Mreža” tendenciozno i huškački izvještavala, odnosno emitirala priloge u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i osuđeni za sve loše što se događa u BiH.

– Nakon odgledane emisije, kod gledalaca koji imaju površne informacije o historiji i odnosima u BiH, stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu ni od protjerivanja ni ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu – kazali su iz HRS-a.

Rješenje je stiglo devet mjeseci nakon što je HRS prvi put kontaktirao RAK te nakon što su u septembru ove godine kontaktirali Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kako bi reagiralo.

Izvor: Mediji

About The Author