BHT1 I FTV: Medvedev u Beogradu i na Dnevniku 2 u Sarajevu

Obje televizije su pogriješile u tretmanu državničke posjete susjedima. Ruski premijer jeste bio vijest dana srpskim medijima, ali da li je posjeta toliko značajna da i kod nas bude udarna?

BHT1 I FTV: Medvedev u Beogradu i na Dnevniku 2 u Sarajevu
Foto: Pravda

BHT1: Dnevnik 2 i kontekst

  1. – 21. oktobar 2019.

DODIK U BEOGRADU: Posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji otvara Dnevnik 2 u BiH i posvećuje joj se više od šest minuta (subota, Dejan Petrović). U fokusu su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i njegove izjave, ali i izjava Milorada Dodika koji visokog gosta dočekuje u drugoj zemlji, sve sa počastima te zemlje. I šta je ovdje sporno? Osim što naš funkcioner prima zvaničnike drugih država u Beogradu. To što se posjeta visokog gosta susjednoj zemlji isporučuje našoj TV publici kao prvorazredni događaj koji bi nas se trebao do te mjere ticati da se to prezentuje kao udarna vijest. Koliko god se Dodikova nazočnost u zvaničnom Beogradu čini bitnim, BHT1 mora voditi računa da je javni servis Bosne i Hercegovine i da pojačano praćenje državnih posjeta drugoj zemlji izgleda bespredmetno. I to je slučaj i onda kada se Dodikovo prisustvo pokuša objasniti kroz razgovor reporterke s Dušanom Janjićem, poznavaocem regionalnih prilika. Vijesti jeste bilo mjesto u medijima, ali to nikako nije bio sadržaj za udarni termin i fokusirano praćenje. Pokušajte zamisliti obratno, tj. da RTS posjetu Medvedeva Sarajevu isporučuje u svojim prvim minutama. I to jednodnevnu posjetu u kojoj su se ponovile već poznate fraze, i odgledala vojna smotra.

KONTEKST KAO PREDNOST: BHT1 je u više navrata nastojao učiniti upravo ono što bi mogla biti uloga informativnog programa javnih medija danas. Trka sa vremenom je izgubljena i vijesti se prvo saznaju u novim medijima, pa je ozbiljnom mediju preostalo da pokuša ono što nije nimalo lako. Objasniti vijest. Dati joj kontekst. Informaciju više koja publiku čini bogatijom. Jedan od načina da se to uradi su i razgovori s pažljivo odabranim analitičarima. BHT1 je tako donio dva više nego solidna razgovora. Jedan sa Zlatkom Dizdarevićem, koji nam je kao poznavalac Bliskog istoka približio kurdsko pitanje (urednik Dejan Petrović), a drugi sa Zijadom Bećirovićem, koji je ocrtao kontekst evropskih prilika u kojima se i dalje ne otvaraju pregovori o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom (urednik Milan Đurović).

PREDSTAVLJANJE SAGOVORNIKA: Pitanje TV kulture je predstaviti sagovornika više puta natpisom na ekranu iz kojeg se vidi o kome se radi, u kom se svojstvu to lice javlja, ili koju funkciju obnaša. Nije dovoljno postaviti naznaku samo jednom, jer gledatelji se često uključe kasnije. Komentator iz Ljubljane (Zijad Bećirović) trebao je biti potpisan više puta, a to bi inače trebala biti praksa pri dužim razgovorima.

OCJENA: 4

FTV: Bužim kao vijest dana

OSTALI BEZ VODE ZBOG DUGOVA VODOVODA: Urednica Edina Šečerović u srijedu je u udarnu špicu uvrstila vijest iz Bužima. Stanovnici ovog mjesta ostali su bez vode jer je komunalnom preduzeću usljed dugova isključena struja. I to je još jedan apsurd u moru naših apsurda. Urednici svaka čast što je prilog o nevoljama građana iz provincije ispratila sve sa javljanjem reportera, i posvećenim pristupom. To često nije bio slučaj jer se informativne emisije uglavnom svode na hronike iz velikih gradova.

UMJESTO ZAGREBAČKIH PROTESTA, BEOGRADSKA CEREMONIJA: I FTV je, slično kao BHT1, posjetu Medvedeva propratila kao da nam je ruski premijer došao u istorijsku posjetu (urednica Azra Pašukan). A ne u ceremonijalni obilazak Beograda. Isti dan u regionu se održao događaj koji je zaslužio mnogo veću pažnju, i koji bi morao biti interesantan posebno medijima od kojih se očekuje odgovoran društveni angažman. U Zagrebu je održan protest protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a povod je bila skandalozna sudska odluka kojom su silovatelji ostavljeni na slobodi. FTV jeste imao prilog iz Zagreba, ali kratko i usputno. Pažnju su odnijeli Medvedev, Vučić, Dodik…

IDOLATRIJA JE RIJEČ GRČKOG PODRIJETLA I ZNAČI OBOŽAVANJE IDOLA: Godišnjica smrti Alije Izetbegovića na BHT1 je prošla skromno, uz nekoliko biografskih navoda o prvom predsjedniku Predsjedništva BiH. Na FTV-u, urednica Pašukan se ipak odlučila na malu odu ocu Bakira Izetbegovića. Prvo se poslije afirmativnih izjava njegovih poklonika kaže kako će konačni sud o njemu dati istorija, a onda se u nastavku poručuje „evo kako je govorio čovjek dijaloga i umjerene politike“. Zatim se još veli da se Izetbegović stariji cijeli život borio za opstanak BiH. Istorija će možda dati konačni sud, a urednica FTV-a je svoj dala, iako se krila iza najavljene objektivnosti učiteljice života. I to ne samo da je dala svoj sud o politici osnivača SDA već i o njegovom cijelom životu, koji, kako se veli, prođe u borbi za opstanak naše države.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije su pogriješile u tretmanu državničke posjete susjedima. Ruski premijer, kog su dočekali Aleksandar Vučić i naš Milorad Dodik, sigurno jeste bio vijest dana srpskim medijima, ali da li je posjeta baš bila toliko značajna da i kod nas bude udarna? Da li mediji iz regiona posjete drugih državnika našoj zemlji slično isprate? Dodikovo prisustvo takođe nije nešto novo, pa i to ne može biti razlog da Medvedev u Beogradu otvara dva Dnevnika 2 iz Sarajeva. Uputno je uporediti tretman zagrebačkih prosvjeda protiv nasilja nad ženama koji nisu dobili ni upola sličnu pažnju, a koji su gledateljima po sadržaju sigurno bliži od potpisivanja bilateralnih sporazuma Srbije i Rusije.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Sadržajni razgovori sa sagovornicima koji su proširili kontekst vijesti.
FTV
Činjenica da je za FTV bitna vijest to što je Bužim bio bez vode.

Minus sedmice

BHT1
Posjeta ruskog premijera dobila je pažnju kakvu nije zaslužila.
FTV
Pretjerana pažnja data zvaničnoj posjeti druge zemlje.