Ovog mjeseca Monty Phytonci slave 50. rođendan

Jedan od šefova u zabavnom programu, insistirao je da riječ “cirkus” bude uključena u naziv serije, jer su za grupu u BBC-ju govorili da “tumaraju po zgradi kao cirkus”

Ovog mjeseca Monty Phytonci slave 50. rođendan
Foto: Polygon

Prije tačno 50 godina, 5. oktobra 1969. godine, BBC je emitira prvu epizodu serije “Leteći cirkus Montyja Pythona” koji je promijenio tok britanske i svjetske komedije. Taj show nije ličio ni na šta do tada viđeno i predstavljao je revoluciju u pop kulturi.

Serija je privukla veliku pažnju zbog svog odskakanja od “standardnog” humora. Osebujnost onog što je prozvano “Python” stil sastojala se od skečeva koji bi se često smatrali besmislenim i međusobno nepovezanim, a nerijetko ne bi ni imali završetak.

Čuveni humoristički serijal, zasnovan na apsurdu, cinizmu i izrugivanju svake vrste autoriteta, snimljen je u 45 epizoda koje su emitirane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. godine.

Splet teško objašnjivih i sretnih okolnosti doveo je do toga da prvi kanal britanske nacionalne televizije ustupi prostor mladim ljudima, koji su tek završili OXbridge studije – Michael Palin i Terry Jones pohađali su Oxford, dok su John Cleese, Erick Idle i Graham Chapman završili Cambridge.

Ravnopravan član kreativnog tima i jedini Amerikanac u postavi bio je režiser Terry Gilliam.

Naziv serije “Leteći cirkus Montyja Pythona” nastao je djelomično i zbog reputacije koju je neobična družina imala u BBC-ju.

Naime, Michael Mills, jedan od šefova u zabavnom programu, insistirao je da riječ “cirkus” bude uključena u naziv serije, jer su za grupu razbarušenih momaka u BBC-ju govorili da “tumaraju po zgradi kao cirkus”.

Važan vizualni identitet emisije bile su nadrealističke animacije Terryja Gilliama koje su do danas ostale vizualni pečat Pythonovaca.

Izvor: Oslobođenje/Tanjug

About The Author