Pravosuđe mora zaustaviti Dodikovo višegodišnje nasilje prema novinarima

Ukoliko posljednji napad na novinare prođe uz šutnju policije i tužilaštva, bit će to jasan pokazatelj zakonskog i profesionalnog posrnuća institucija Republike Srpske

Pravosuđe mora zaustaviti Dodikovo višegodišnje nasilje prema novinarima
Foto: RTRS

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Krivičnog zakona Republike Srpske, kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima N1, Capitala, Buke i BN TV.

Na pres-konferenciji u Banjoj Luci, Milorad Dodik se na uvredljiv, klevetnički, brutalan i huškački način obrušio na ova četiri medija, proglašavajući ih “neprijateljima srpskog naroda”, “rušiteljima Republike Srpske” i iznoseći netačne informacije o načinima finansiranja i rada navedenih medija, podsjećaju iz Udruženja BH novinari.

Kako je istaknuto posebno je bio agresivan i nekulturan prema novinaru N1 televizije Mladenu Vujinoviću, kojega je izvrijeđao na profesionalnoj i ljudskoj osnovi, samo zato što je Dodiku postavio pitanje o njegovoj prevrtljivoj politici i nepoštivanju odluka Narodne skupštine RS.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje da je posljednji napad na novinare i medije vrhunac Dodikovog višegodišnjeg ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja.

– U nekontroliranom bijesu i konfuznom govoru, Dodik je nagovijestio kako neće prezati ni od najgorih mjera, samo da bi utišao nekolicinu slobodnih novinara i onemogućio ih da pišu o njegovim postupcima i političkim odlukama, koje destabiliziraju RS više nego bili koji novinarski tekst – navode iz Udruženja.

Istaknuli su i decenijsku nekažnjivost verbalnih eskapada Dodika praćenih prijetnjama, uvredama, mizoginijom i sigurnosnim rizicima za novinare i opstanak medija u tom bh. entitetu.

Napominju da su svi postupci prošli bez ikakve reakcije policijskih i pravosudnih institucija Republike Srpske, kao i drugih nadležnih organa i institucija odgovornih za zaštitu medijskih sloboda i sigurnosti građana.

– Ukoliko i ovaj, posljednji napad i otvorena prijetnja nasiljem prema medijima prođu uz institucionalnu šutnju policije i tužilaštva, pa i Odbora Narodne skupštine RS za informiranje, bit će to jasan pokazatelj zakonskog i profesionalnog posrnuća institucija Republike Srpske zaduženih za vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda i prava – naglašavaju.

Pozvali su i svjetske organizacije za zaštitu medijskih sloboda i slobode izražavanja da iskoriste međunarodne pravne mehanizme sankcioniranja nasilja prema novinarima u Banjoj Luci, te pomognu u preveniraju novih sigurnosnih rizika za nezavisne medije u RS u “režiji” Dodika i njegovih sljedbenika.

About The Author