HAYAT TV I NAŠA TV: Ministar Mektić, načelnik Vidić i druge priče

Plus sedmice

HAYAT TV

Praćenje događaja o uhapšenom studentu Selmiru Mašetoviću – telefonski razgovor s generalnim konzulom BiH u Turskoj Beganom Muhićem, koji je dao dovoljno detalja o angažovanju advokata te pomacima slučaja s mrtve tačke.
NAŠA TV
Prilog o manifestaciji Mostarsko proljeće na kojoj je izložbu “Svjetlost” otvorio Safet Zec. Novinarka Maja Pašalić napravila je dobar izvještaj o povratku Zecove umjetnosti u Mostar.  

Minus sedmice

HAYAT TV

U Sarajevu je održan skup podrške izbjeglicama s Bliskog istoka pod nazivom “Welcome Refugees”, ali tog 5. juna u Vijestima u 7 nije bilo riječi o ovome.
NAŠA TV
Previše priloga o hrvatskom sportu, odnosno sportistima iz susjedne Hrvatske. Niti riječi o uhapšenom studentu Selmiru Mašetoviću u Turskoj, kao niti o borbi Davora Dragičevića da sazna ko mu je ubio sina Davida u Banjaluci.

HAYAT TV I NAŠA TV: Ministar Mektić, načelnik Vidić i druge priče

Izborni zakon i migrantska kriza dominirali su vijestima na Hayatu. S druge strane, centralna ličnost Naše TV bio je načelnik općine Čapljina

HAYAT TV: Izborni zakon, priča koja traje

4. – 7. juni 2018.

MEKTIĆ I MIGRANTSKA KRIZA U Vijestima u 7 televizije Hayat ove radne sedmice redali su se politički lideri na nizu pregovaračkih sastanaka o izmjenama Izbornog zakona BiH. Svaku večer smo dobili izvještaje, ali, nažalost, šture, jer kako su i sami političari istakli, dogovorili su se da ne iznose previše detalja u javnost kako bi osigurali dignitet nastavka pregovora. I ministar sigurnosti Dragan Mektić bio je u više navrata u prvim minutama Vijesti u 7 “zahvaljujući” migrantskoj krizi. No, vijesti o migrantskom valu svele su se na izvještaje s ministarskog nivoa te praćenje posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i federalnog premijera Fadila Novalića Unsko-sanskom kantonu, gdje je najveći priliv migranata. Nije bilo životnih priča iz izbjegličkih centara kako bi se publici približile sudbine nesretnih ljudi. U Vijestima u 7 koje je uređivao Tomislav Đurić, novinarka Melina Rešidović otišla je korak dalje kada su u pitanju maratonski pregovori o Izbornom zakonu te riječ u svom prilogu dala političkim analitičarima, koji su govorili o relativiziranju uloge međunarodne zajednice. Riječi Borjane Krišto, potpredsjednice HDZ-a, možda su najbolje opisale dosadašnji tok pregovora o Izbornom zakonu: “Ako dođemo do privremenih rješenja – bože moj, ako ne dođemo – bože moj.”

Izdvojeno

Hayat revnosno prati dešavanja u vezi sa smrću banjalučkog mladića Davida Dragičevića i borbu njegovog oca Davora da sazna pojedinosti o ovom nerazjašnjenom slučaju. Sedmog juna, u Vijestima u 7 koje je uređivala i vodila Maida Burgić, objavljeno je kako je Davoru Dragičeviću uručena tužba za klevetu, koju je on komentarisao: “Dijete mi je ubijeno, i oni traže pare.”

Ocjena: 6

 

NAŠA TV: Načelnik Čapljine, neprikosnovena zvijezda Dnevnika

4. – 7. juni 2018.

VIDIĆ, PA OPET VIDIĆ: “Vaše priče su naša inspiracija” i “Pričajmo priče zajedno” su svojevrsni slogani Naše TV, ali tokom radne sedmice prilozima u Dnevniku mogao je najviše zadovoljan biti jedan čovjek – čapljinski načelnik Smiljan Vidić, koji se pojavio tri dana zaredom. U pravom promotivnom intervjuu (i predugom za informativnu emisiju), 5. juna, novinar Tihomir Šutalo pustio je načelnika Vidića da ispriča sve o projektima u ovoj općini bez ikakvih problematiziranja (uz pitanja tipa “možete li nam reći nešto više o tome”). Također, i sama najava intervjua urednika i voditelja Dnevnika Dejana Perića, s napomenom da je Čapljina pravo gradilište, te da se radi na uljepšavanju i asfaltiranju, jasno je gledateljima dala do znanja u kakvom će smjeru prilog ići. Načelnik Vidić našao je svoje mjesto u Dnevniku i dan poslije, ovaj put u ulozi predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Čapljina. Pričao je o diskriminaciji Hrvata te upozorio da člana Predsjedništva BiH mogu izabrati Bošnjaci. U Dnevniku 7. juna, načelnik Vidić u novom izdanju – u prilogu Maje Pašalić o obilježavanju 26. godišnjice Lipanjske zore, akcije tokom koje su jedinice HVO-a, HV-a i HOS-a oslobodile dolinu Neretve.

Izdvojeno

Uprkos činjenici da se radi o manje-više hercegovačkoj televiziji, s izraženom prohrvatskom politikom, nejasno je zašto se glavnoj vijesti 4. juna – sastanku političkih lidera sa članovima Venecijanske komisije i pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, dalo premalo prostora, dok je, s druge strane, prilog o 15. godišnjici mostarskog plesnog kluba “Erigo-D trajao predugo i bio preopširan.

Ocjena: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA

I Hayat i Naša TV su se u prvim minutama informativnih emisija bavili pregovorima o Izbornom zakonu, ali je Naša TV prednost davala hrvatskim liderima, u prvom redu Borjani Krišto, te su i prilozi ove televizije bili naklonjeniji HDZ-ovoj opciji (u jednoj od informativnih emisija pročitano je dugo pismo koje je Dragan Čović uputio ambasadama devet država u BiH, OHR-u te OSCE-u kao odgovor na njihovo zajedničko saopćenje koje se tiče usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH). Naša TV je u Dnevniku 6. juna prve minute posvetila presudi Zdravku Mamiću: vijest kojoj je data prednost nad ostalim vijestima skoro da se i ne tiče bh. pravosuđa, osim činjenice da se Mamić nalazi u Međugorju i da slijede pravni koraci u vezi s njegovim eventualnim izručenjem Hrvatskoj. Ova informacija se u Hayatovim Vijestima u 7, koje je vodio i uređivao Tomislav Đurić, našla na samom začelju, gdje joj je i trebalo biti mjesto.

About The Author