Progon Assangea ugrožava slobodu medija

U aprilu će biti pet godina od kako se nalazi u britanskom zatvoru iako nije bio osuđen ni za šta

Progon Assangea ugrožava slobodu medija
Foto: BBC

 

Progon Juliana Assangea ugrožava slobodu medija u svijetu, kazali su iz Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ-EFJ) uoči žalbene rasprave u Londonu zakazane za 20. i 21. februara, dodajući da ove organizacije predstavljaju gotovo 200 novinarskih sindikata i udruženja koja se protive izručenju Assangea Sjedinjenim Američkim Državama.

Optužbe se odnose na Wikileaksovo objavljivanje ratnih dnevnika Iraka i Afganistana 2010. godine. Oni su pružili detaljan prikaz američkih vojnih akcija između 2004. i 2009. godine. Dnevnici su uključivali epizode poput one koja je sada poznata kao video ‘Kolateralno ubistvo’, u kojem američki vojnici u helikopteru pucaju na nenaoružane civile, ubivši njih 12.

Sjedinjene Države optužuje Assangea, tvrdeći da je pribavio ove snimke sredstvima koja krše Zakon o špijunaži.

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié je kazao da se dva puta susreo se s Julianom Assangeom u zatvoru Belmarsh kada se vjerio da je Assange predugo teško patio. U aprilu će biti pet godina od kako se nalazi u britanskom zatvoru iako nije bio osuđen ni za šta.

– Postupci za koje SAD traži krivični progon očito su bili novinarski. Osuda Juliana Assangea ugrozila bi nas sve – dodao je.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je naglasila da su novinari i njihovi sindikati od samog početka prepoznali da je Julian Assange na meti zbog obavljanja zadataka koji su svakodnevni posao mnogih novinara – traženja zviždača i razotkrivanja kriminala.

– Stojimo uz novinare svih političkih uvjerenja i nacionalnosti i kažemo da Assangea treba smjesta osloboditi – istaknula je.

Ročište će se održati na Kraljevskom sudu pravde u Londonu 20. i 21. februara. Razmotrit će žalbu na odluku ministra unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva o izručenju Assangea i odluku suca da odbaci veći dio slučaja protiv izručenja, koja je izrečena u januaru 2021. godine.

Ako se Assangeov zahtjev prihvati, bit će uložena potpuna žalba kasnije tokom godine. Moguće je i saslušanje pred Evropskim sudom za ljudska prava, iako su takva saslušanja diskrecijsko pravo tog suda i rijetko se odobravaju.

Izvor: IFJ

About The Author