Prof. dr. Zehra Dizdarević: Nisam liječila doktora Pašagića!

IN MEDIA PRESS: Zašto u Sarajevu nema obdukcija? Kako se zloupotrevljava MALCOVIR? Kako se virus ponaša na toploti? Šta će vladi RS novi helikopter?

Prof. dr. Zehra Dizdarević: Nisam liječila doktora Pašagića!
Foto: Face.ba

Pričom o bolovanjima skreće se pažnja sa smrti dr Pašagića

“Žao mi je što nisam bila u situaciji da ga liječim. Uzrok smrti se najtočnije utvrdi obdukcijom, Sebija Izetbegović je direktno učestvovala u kreiranju situacije da se ne rade obdukcije jer se boji za sebe i boji se svoje odgovornosti. Ona je najodgovornija jer je na vrhu vertikale, ne samo za slučaj dr Pašagića nego i za ostale slučajeve uključujući dijete koje nije htjela da liječi”, navodi prof. dr Zehra Dizdarević za Novinsku agenciju Patria.

Priča o ljekarima koji su na bolovanju je samo skretanje pažnje sa smrti dr Pašagića, kaže doktorica Dizdarević. (NA Patria)

Virus i topliji dani

Preliminarni rezultati eksperimenata provedenih u američkom državnom laboratoriju pokazuju da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svjetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolirana znanstvena ispitivanja – koja dosad nisu mogla biti i dokazana – vrlo vjerojatno ipak istinita.

Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namijenjenih “samo za službenu upotrebu”, u posjedu je Yahoo Newsa, a pruža nadu da nadolazeće ljetno vrijeme može uvelike smanjiti širenje zaraze koronavirusom na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom COVID-19.

– Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenome manji je na danjem svjetlu te u uvjetima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svjetlost brzo uništava virus – piše u sažetku studije provedene u Nacionalnom centru za bioobrambenu analitiku i protumjere, državnom laboratoriju izgrađenom nakon terorističkih napada 11. rujna s ciljem odgovora na ‘biološke prijetnje’. (Jutarnji list)

 

MALCOVIR nije lijek za koronavirus i ne bi se smio reklamirati!

Kompanija Zada na tržište je lansirala lijek Malcovir. Senzacionalističkim oglašavanjem da se radi o lijeku za koronavirus, javnost je prevarena

Mnogo reakcija izazvala je vijest da je domaća farmaceutska kompanija Zada Pharmaceuticals razvila lijek koji se koristi u liječenju korona virusa.

Zada je na tržište plasirala lijek Malcovir, čija je aktivna supstanca hidroksihlorokin i odmah su počele brojne interpretacije kako Malcovir liječi koronavirus.

Neće ga biti u slobodnoj prodaji, upozoravaju iz kompanije. Kao ispomoć u liječenju koronavirusa moći će se koristiti samo u kliničkim centrima pod strogim nadzorom ljekara. U apotekama će ga moći kupiti na ljekarski recept pacijenti koji su ga i inače koristili za druga oboljenja. Ovi pacijenti sada su suočeni sa problemom jer zbog nestašice na tržištu ne mogu nabaviti lijek koji inače koriste. (Branka Mrkić-Radević)

Vlada RS raspisala tender za novi helikopter

Vlada Republike Srpske i njen Helikopterski servis, raspisali su međunarodni javni poziv za nabavku novog helikoptera vrijednog oko 9 miliona maraka, ili 7 692 307 KM bez PDV-a.

Bolesno rasipništvo i bahato ponašanje vlastrodržaca u vrijeme ove krize je za rubriku vjerovali ili ne. U vrijeme dok se Vlada zadužuje za novih 600 miliona maraka po skupim kamatama, grčevito kao prosjaci idu po svijetu i gledaju gdje će uzeti kredit ili prodati obveznice po bilo kojoj cijeni i uslovima, kao narkomani u krizi, kukaju da im Vučić pošalje stetoskope i stalke za infuziju, nesretna Vlada je 10-og aprila raspisala tender za nabavku opreme za hotel Rajska dolina na Jahorini vrijedan nešto manje od 3 miliona maraka. (Nebojša Vukmanović)

Prvi gutljaj piva

U planini lijepih knjiga koje nam mogu pomoći da se lakše suočimo sa izolacijom postoji i jedna koja se zove “Prvi gutljaj piva i druge male radosti” (Ceres). Napisao ju je Philippe Delerm, provincijski profesor filozofije iz Normandije. Prevoditeljica Ingrid Šafranek ovako ga je opisala:

– Zamišljamo ga u vrtu između ribiza i gloga u cvatu, uz djecu i susjede, knjige i godišnja doba. Po bliskosti prirodi i poštovanju prema sitnicama, po čulnom, hinjeno naivnom, u stvari višestruko semantiziranom rukopisu, on je pomalo nalik na secesijsku pjesnikinju Colette u modernom izdanju, a njegova pohvala životu u provinciji na Proustov “Combray” u minijaturi. Cjelina djeluje tako kao da svirate Wagnera na usnoj harmonici, rekao je netko s blagom ironijom, ili simfoniju svijeta – na frulici.

Knjiga “Prvi gutljaj piva i druge male radosti” sadrži 34 zapisa, dugačka karticu ili dvije teksta sa naslovima: “Pomaganje u čišćenju graška”, “Pijuckanje porta”, “Kroasan u hodu”, “Branje kupina”, “Jesenji pulover”, “Čitanje na plaži”, “Staklene kugle”, “Roman Agathe Christie”… Nema potrebe da prepisujem sve naslove, jasno vam je. (Selvedin Avdić, Žurnal)

Kuha za beskućnike

GLAVNI kuhar jednoga od najstarijih i najprestižnijih belgijskih restorana, zatvorenog zbog koronavirusa, jednom tjedno hrani beskućnike, što su počeli činiti i drugi kuhari diljem Europe.

Lionel Rigolet, glavni kuhar u restoranu Comme Chez Soi, čija jela koštaju i do 265 eura, počeo je kuhati i svaki četvrtak servirati hranu iz svoje kuhinje stotini beskućnika otkako je Belgija 18. ožujka ušla u karantenu.

I dok je kuhinja Comme Chez Soija zatvorena, Rigolet, glavni kuhar restorana s dvije Michelinove zvjezdice, kuha špagete jednakim žarom kojim spravlja tartufe, ribu list ili jastoga.

“Ako svojom profesijom mogu obradovati beskućnike, onda ću to činiti sa zadovoljstvom”, rekao je.

Rigoletu je pristupila lokalna humanitarna organizacija koja vodi pučke kuhinje, a on je rekao da je voljan pomoći kad je shvatio da uslijed karantene beskućnici nemaju mogućnost hraniti se u pekarnicama ili supermarketima jednom dnevno. (Index.hr)

About The Author