RTRS I BNTV: Agenti stranog uticaja

Vlada RS i njene institucije samo od USAID-a su nakon rata primile 620 miliona eura. Tome treba dodati i brojne grantove Evropske unije. I ko je sad tu agent?

RTRS I BNTV: Agenti stranog uticaja
Foto: Capital.ba

RTRS: Žal za Kissingerom

  1. novembar – 4. decembar 2023.

 

NEŠTO IM JE PRIJAO: Da se netom preminulog američkog diplomatu Henryja Kissingera pitalo, BiH nikada ne bi bila država, a ko zna kakva bi sudbina zadesila i Hrvatsku i Sloveniju. Na sreću, Kissinger je 1992. bio već godinama bez utjecaja na zvaničnu politiku SAD-a. Ali, ako je suditi po svojevrsnom nekrologu koji je pripremila Branka Kusmuk povodom njegove smrti, žal vlasti bh. entiteta Republika Srpska za njegovim viđenjem budućnosti naše države ne prestaje.

Kusmuk je stoga i fokus svog priloga stavila upravo na Kissingerove tvrdnje da „BiH kao država nije nikada postojala, da ne postoji bosanski jezik, bosanska kultura, da je kao država glupo priznata od stranih sila“ (Dnevnik 2, 30. novembar).

Kissingerovoj politici spram bivše SFRJ, ali prevashodno u kontekstu BiH, novinari su se vratili i u Dnevniku 2 sljedećeg dana, ponovo citirajući da „Amerikanci prave grešku praveći BiH“, te njegove izjave da „godinama nakon Dejtona BiH nema prosperitet“.

NAPADI NA AMBASADORA: Na to su se ponovo vezali i izvještaji o „antisrpskom djelovanju“ ambasadora SAD-u u našoj zemlji. „Murphy  ponovo prijeti“, najavio je prezenter. „Prijetnja“ o kojoj govore stala je u jednu prepričanu rečenicu u kojoj je ambasador SAD-u Michael Murphy upozorio predsjednika RS-a Milorada Dodika da će njegova secesionistička retorika proizvesti posljedice i po njega i građane RS-a. Očekivano, emitovani Dodikov odgovor bio je znatno duži. Ako ga sažmemo, sastojao se od već uobičajene optužbe da „Murphy urušava suverenitet BiH“.

SUĐENJE I PROBLEMI: Ni nedjelja iza nas nije prošla bez niza izvještaja u kojima su u prvom planu bile Dodikove izjave vezane za početak suđenja pred Sudom BiH, uz već po ko zna koji put ponovljene tvrdnje o „neustavnom Sudu BiH“, pred kojim se, naveo je predsjednik RS-a, „nije loše pojaviti kako bi se dokazalo da se sudi svom beščašću u BiH“!? Bilježimo da je monitorisani period prošao bez mitinga podrške Dodiku, ali je umjesto toga održan sastanak, kako je navedeno, „pravnih eksperata“, koji se svojski trude da prejudiciraju ishod sudskog postupka. Jednako kao i Dodik, pri tom nisu javnosti poručili ništa novo osim da je „postupak protiv Dodika osuđen na propast“, da će „BiH izgubiti na neustavnom sudu“, odnosno da je u pitanju „lažni sarajevski sud“, a sudski proces „nastavak kršenja međunarodnog prava“.

Izdvojeno

Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na samit OSCE-a u Skoplju gledateljima je prezentiran kao „velika diplomatska pobjeda Rusije“. Izdvojena je izjava o tome kako je „OSCE sam sebe urušio“, kao i dijelovi njegovog govora u kojima je branio agresiju na Ukrajinu i optužio SAD za bombardovanje Srbije 1999. godine te priznanje Kosova.

Ocjena: 1

 

BNTV: Previše Vučića

  1. novembar – 4. decembar 2023.

DVOSTRUKI STANDARDI: Ko je agent stranog utjecaja i vrijede li u Republici Srpskoj dvostruki standardi kada su u pitanju strane donacije i grantovi, pitanje je koje su otvorili novinari Dnevnika 30. novembra. Kao primjer naveli su podatak da su Vlada RS i njene institucije samo od USAID-a od okončanja rata primile donacije u vrijednosti od 620 miliona eura. Tome treba dodati i brojne grantove Evropske unije… Ipak, „stranim agentima“ biće označene samo organizacije civilnog društva koje apliciraju na projekte koji se finansiraju stranim novcem. Jer, poručeno je iz Vlade RS, to je neprihvatljivo pošto se njima vrši politički utjecaj!?

JAVNE KUHINJE: I dok su premijeru i predsjedniku RS-a usta puna dobrog života građana, realnost i statistika su neumoljive. Osim sve većih redova ispred javnih kuhinja, gledateljima je prezentiran podatak da je prosječna plata u RS-u za oktobar dvostruko niža od potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, koja je iznosila 2.537 KM. A na osnovu ankete, najugroženiji su penzioneri, kojima je ostavljeno da preživljavaju prosječno sa manje od 600 KM.

Od navodne brige vlasti u oba bh. entiteta nemaju mnogo koristi ni radnici. Bilježimo izvještaj sa konferencije sindikata Arcerol Mittal Zenica i Prijedor, konfederacije sindikata RS i Željeznica RS. Nakon što je kompanija Arcerol Mittal obustavila proizvodnju čelika u Zenici, blizu tri hiljade radnika čeka neizvjesna budućnost, ali ista sudbina mogla bi zadesiti i Željeznice RS, koje 42 posto svoje zarade ostvaruju prevozom željezne rude.

BUDŽET I IMUNITET: Od političkih tema najzanimljiviji je bio izvještaj sa kolegija Narodne skupštine na kojem je usvojen dnevni red sljedeće sjednice. Osim prijedloga budžeta za narednu godinu, poslanici bi se trebali izjasniti i o zakonu o imunitetu. I dok iz vlasti tvrde da zakon neće štititi pojedince, nego institucije, opozicija je poručila da je to još jedan pokušaj da se zvaničnici u ovom bh. entitetu zaštite od krivičnog gonjenja.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

U fokusu obje medijske kuće bio je prijedlog budžeta RS-a za narednu godinu. Očekivano, RTRS je pokušao javnost uvjeriti da je budžet stimulativan, pa su u fokus iz dana u dan stavljali najavu povećanja penzija i naknada boračkim kategorijama. Na BNTV-u zabilježili smo analitički pristup i novom budžetu i ekonomskoj politici. A shodno tome, ono što vlast naziva povećanjem penzija, njihovo je redovno, zakonsko usklađivanje s rastom plata. RTRS je prešutio i da će gotovo petina budžeta otići na vraćanje kredita, te da će se RS u 2024. godini zadužiti za novih 900 miliona KM.

Ukupno, prema načinu na koji je RTRS izvještavao o ovoj temi jasno je da je predizborna kampanja za lokalne izbore naredne godine već počela i da su ciljna grupa, koja bi vlastima trebala osigurati pobjedu, veterani i penzioneri.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj, jer profesionalno donesene vijesti i izvještaji o društvenim događajima nisu i iskorak u analitičkom pristupu ovdašnje realnosti.

BNTV

Koliko za poslodavce u privatnom sektoru životi radnika i radnica malo vrijede svjedočio je banjalučki liječnik porodične medicine dr. Rade Dujaković. On je dao otkaz u Domu zdravlja nakon višemjesečnog pritiska kojem je bio izložen i tužbe za naknadu štete od 15.000 KM od strane Marinka Umićevića, tehničkog direktora tvornice obuće Bema, jer je potpisao, na osnovu mišljenja ljekarske komisije, doznaku za bolovanje mladoj radnici oboljeloj od karcinoma. Ali kako je Umićević visokopozicionirani član SNSD-a, iako je nezakonito izašao u javnost s imenom radnice i njenim zdravstvenim stanjem, izostala je reakcija Doma zdravlja, koji nije zaštitio svog uposlenika, ali i šire javnosti.

Minus sedmice

RTRS

Kada bi novinari RTRS-a bili novinari, a ne glasnogovornici vlasti, kada bi promišljali profesionalno, a ne izvještavali kako vlast od njih zahtijeva, onda bi se i usudili Miloradu Dodiku postaviti i neko pitanje. Kao što je slučaj nakon njegovih izjava vezanih za odlazak u Bruxelles na sastanak s predstavnicima Evropske unije na kojem će se razgovarati o ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora o članstvu BiH. Da javnost zna da li su Dodik i politika koju vodi za članstvo BiH u EU ili pak za samostalnost RS-a.

BNTV

Nastavak prakse izvještavanja o izbornoj kampanji u Srbiji u kojoj se jedino spominju Aleksandar Vučić i SNS. Zbog ovakvog stava uredništva Dnevnika 2, na gubitku je jedino profesionalni kredibilitet ove medijske kuće.

About The Author