Spotify ukida više od 1.500 radnih mjesta

Već je smanjio broj zaposlenika za šest posto u januaru i za dodatnih dva posto u junu

Spotify ukida više od 1.500 radnih mjesta

 

Spotify, usluga streaminga muzike, otpušta više od 1.500 radnika kao odgovor na usporavanje ekonomskog rasta što je posljednja runda otpuštanja u velikim tehnološkim kompanijama.

Daniel Ek, Spotifyjev milijarder, osnivač i izvršni direktor, rekao je da je odlučio otpustiti 17 posto radne snage, i to je treći i najteži krug otpuštanja 2023. godine, dok se kompanija suočava s pritiskom investitora.

Ek je rekao zaposlenicima da će dobiti poziv “u roku od sljedeća dva sata od službenika za ljudske resurse za razgovor jedan na jedan” ako budu pogođeni rezovima. Ta poruka osoblju objavljena je na web stranici Spotifyja u ponedjeljak.

Velike tehnološke kompanije od Mete i Microsofta do Amazona i Alphabeta smanjile su i opsežno otpuštale radnike tokom 2023. godine nakon što su kamatne stope porasle, a ulagači se fokusirali na sposobnost smanjenja troškova kako bi zaštitili profit.

Spotify sa sjedištem u Stockholmu dominantan je igrač u globalnom streaming muzike i jedna je od rijetkih evropskih kompanija koja se bori s američkim rivalima.

Ipak, kako je ekonomski rast globalno oslabio, ono se suzdržalo od svojih prethodnih velikih ulaganja u podcasting. Ta je investicija uključivala podršku podcastu princa Harryja i vojvotkinje od Sussexa.

Spotify nastavlja održavati visokovrijedne podcasting veze, uključujući kontroverzni ugovor s Joeom Roganom i drugima s influencericom Emmom Chamberlain i komičarem Trevorom Noahom.

Kompanija je u oktobru rekla da će kupcima početi nuditi do 15 sati audioknjiga mjesečno, dodajući još jedan potencijalni izvor prihoda, i direktno se porediti s Audibleom u vlasništvu Amazona.

Spotify je izvijestio da je imao 9.400 zaposlenika na kraju trećeg kvartala 2023. godine. Već je smanjio broj zaposlenika za šest posto u januaru i za dodatnih dva posto u junu. Otpušteni radnici dobili su u prosjeku pet mjeseci otpremnine plus neiskorišteni godišnji odmor.

Izvor: The Guardian

About The Author