Elon Musk odustao od kupovine Twittera

Ugovor je predviđao da Musk plati Twitteru milijardu dolara za raskid ugovora, ali naknada za raskid ne bi bila primjenjiva ako Musk sam raskine ugovor

Elon Musk odustao od kupovine Twittera
elon_musk_royal_society

Izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Tesla Elon Musk najavio je da raskida ugovor za kupovinu Twittera vrijedan 44 milijarde dolara, zbog kršenja više odredbi tog ugovora.

Time je privedena kraju ‘saga hoće-neće’ Musk preuzeti Twitter, a nakon što je u aprilu ove godine sklopio ugovor s Twitterom te zatim otkup te kompanije društvenih medija/mreže stavio na čekanje dok Twitter ne dokaže da tzv. spam roboti čine manje od pet posto ukupnih korisnika.

Predsjednik Twittera Bret Taylor rekao je da odbor planira pokrenuti pravni postupak za provedbu ugovora.

U podnesku su Muskovi advokati rekli da Twitter nije uspio ili je odbio odgovoriti na višestruke zahtjeve za informacijama o lažnim ili spam računima na platformi, što je temeljno za poslovanje kompanije.

– Twitter materijalno krši više odredbi tog Ugovora, čini se da je dao lažne i obmanjujuće izjave na koje se Musk oslonio prilikom sklapanja Ugovora – stoji u podnesku.

Musk je također rekao da odlazi jer je Twitter otpustio visokopozicionirane rukovoditelje i jednu trećinu tima za prikupljanje talenata, kršeći obvezu Twittera da “očuva materijalne komponente svoje trenutne poslovne organizacije u značajnoj mjeri netaknutima”.

Dionice Twittera pale su šest posto u trgovanju. To je 36 posto ispod 54,20 dolara po dionici za koju je Musk pristao kupiti Twitter u aprilu.

Ugovor je predviđao da Musk plati Twitteru milijardu dolara za raskid ako ne dovršiti posao. Međutim, naknada za raskid ne bi bila primjenjiva ako Musk sam raskine ugovor.

Muskova odluka vjerojatno će rezultirati dugotrajnim pravnim sporom između milijardera i 16 godina stare kompanije sa sjedištem u San Franciscu.

Daniel Ives, analitičar u Wedbushu, rekao je da je Muskova prijava loša vijest za Twitter.

– Ovo je katastrofalan scenarij za Twitter i njegovu upravu jer će se sada kompanija boriti s Muskom u dugotrajnoj sudskoj borbi da nadoknadi ugovor i/ili naknadu za raskid od najmanje milijardu dolara – napisao je.

Izvor: Reuters

About The Author