Meta bi ovog ljeta mogla ugasiti Facebook i Instagram u Evropi

Nacrt odluke, koji podliježe reviziji evropskih tijela za zaštitu podataka, odnosi se na sukob zakona EU-a i SAD-a

Meta bi ovog ljeta mogla ugasiti Facebook i Instagram u Evropi
Foto: news.abs-cbn.com

Meta bi ovog ljeta mogla ugasiti Facebook i Instagram u Evropi, ako evropske agencije za zaštitu ličnih podataka potvrde odluku vodećeg regulatora o zabrani prijenosa korisničkih podataka iz Evropskoj uniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Metina prijetnja nije novost, tehnološki gigant je upozoravao na tu mogućnost još početkom godine. Međutim, posljednji korak vodećeg evropskog regulatora za zaštitu podataka – irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) – mogao bi pokrenuti lavinu nepredvidivih situacija.

Kako saznaje Politico, DPC je poduzeo ključan proceduralni korak u vezi s pritužbom o prijenosu podataka iz EU u SAD, koja se razvlači već gotovo cijelo desetljeće.

DPC je nacrt odluke o zakonitosti Metinog prijenosa podataka poslao EU agencijama za zaštitu podataka na pregled. Nacrt odluke dio je postupka “vlastitom voljom” koji je DPC pokrenuo paralelno s izvornom pritužbom Maxa Schremsa protiv Facebooka iz 2013. godine.

EU agencije za zaštitu ličnih podataka (DPA) sada imaju rok od mjesec dana da komentiraju odluku. Iako DPC i EU agencije nikada ne otkrivaju detalje o nacrtu odluke, iz konteksta se može iščitati što ustvari irska Komisija za zaštitu podataka traži od Mete.

DPC je još u septembru 2020. godine poslao preliminarni nalog Facebooku kojim se blokira izvoz podataka građana EU-a u SAD na obradu, što je zapravo način na koji njegova usluga trenutno funkcionira. Regulator niti tada nije objavio sadržaj nacrta, ali je ubrzo nakon toga uslijedila historijska odluka evropskog suda.

Sud EU-a je poništio tadašnji transatlantski dogovor o prijenosu podataka (Štit Privatnosti) uz objašnjenje kako postoji rizik da američke obavještajne agencije imaju pristup podacima evropskih građana.

Presuda Suda EU-a također je otežala korištenje još jednog pravnog alata koji Meta i mnoge druge američke kompanije koriste za prijenos ličnih podataka u SAD, a koji se zove standardne ugovorne klauzule (SCC). Ovosedmična odluka DPC-a znači da je Facebook prisiljen prestati se oslanjati i na SCC-ove.

Odgovarajući na upit TechCruncha o nacrtu odluke DPC-a koji je poslan drugim DPA-ima na pregled, glasnogovornik Mete pokušao je umanjiti cijelu pritužbu sugerirajući da će novi sporazum o prijenosu podataka između EU-a i SAD-a uskoro riješiti dugogodišnju pravnu sagu.

– Nacrt odluke, koji podliježe reviziji evropskih tijela za zaštitu podataka, odnosi se na sukob zakona EU-a i SAD-a koji je u postupku rješavanja. Pozdravljamo sporazum EU-a i SAD-a za novi pravni okvir koji će omogućiti nastavak prijenosa podataka preko granica i očekujemo da će nam taj okvir omogućiti da porodice, zajednice i ekonomije ostanu povezani – navodi glasnogovornik.

Ono što Meta ne spominje je da će se, nakon usvajanja, svaki novi ugovor između EU-a i SAD-a o prijenosu podataka vjerojatno suočiti s novim pravnim izazovom.

Stručnjaci za privatnost također očekuju da će sada trebati manje vremena da takav slučaj stigne pred Sud EU-a, a podsjećaju i da je Sud EU-a spreman ubrzati presude kada postoje rizici za temeljna prava građana EU-a.

Ipak, izgledi da Meta stvarno ugasi svoje usluge u Evropi ovog ljeta su mikroskopski malene. Obično se EU agencije za zaštitu ličnih podataka protive važnim odlukama koje donosi DPC i zatim se pokreće postupak o konačnom glasanja.

– Očekujemo da će drugi DPA-i dati primjedbe, budući da neka osnovna pitanja nisu obrađena u DPC-ovom nacrtu. To će dovesti do još jednog nacrta, a zatim do glasanja. U drugim slučajevima to je ukupno trajalo još godinu dana, jer DPC nije dobrovoljno primijenio komentare drugih DPA-a i trebalo im je više od pola godine da proslijede slučaj na glasanje – objasnio je Schrems u objavi na stranici njegove neprofitne organizacije NOYB.

To znači da je malo izgledno da će Facebooku biti naređeno da prekine prijenos podataka u SAD prije jeseni.

Također, treba spomenuti da je prošlo devet godina od kad je Schrems podigao tužbu protiv Facebooka i dvije godine od ključne presude Suda EU-a, ali Facebook do danas neometano nastavlja prenositi velike dijelove podataka u SAD.

Ključno pitanje je hoće li nova odluka zabraniti prijenos podataka, što će vjerojatno rezultirati dodatnim žalbama, ili će se DPC odlučiti na drugu vrstu kazne – novčanu.

Brisel i Washington u martu su postigli preliminarni dogovor o Transatlantskom okviru za privatnost podataka koji bi trebao riješiti zabrinutosti koje je Sud EU-a iznio vezano za Štit Privatnosti.

No, pregovori su zapeli i konačni dogovor vjerojatno neće biti postignut prije kraja godine, kao što su prvobitno obećavali evropski dužnosnici. Tako da bi curenje nacrta odluke DPC-a u javnost o mogućem prekidu prijenosa podataka mogao biti i strateški potez pregovarača koji žele ubrzati donošenja tog sporazuma.

Izvor: Politico/Jutarnji

About The Author