RSF pozvao političke stranke u Srbiji da se obavežu na usvajanje reformskih medijskih zakona

Srbija je rangirana na 91. mjesto od 180 zemalja na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija

RSF pozvao političke stranke u Srbiji da se obavežu na usvajanje reformskih medijskih zakona

Unatoč nedavnim reformama, medijski prostor u Srbiji ostaje džungla u kojoj su opći interesi poraženi političkim interesima. Parlamentarni izbori 17. decembra daju novu priliku za provedbu mjera koje građanima garantiraju pravo na pouzdanu informaciju.

Nekoliko dana nakon usvajanja dva medijska zakona, predsjednik Aleksandar Vučić raspisao je prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 17. decembra.

Unatoč preporukama Reportera bez granica (RSF), izdanim još na prethodnim izborima 2022. godine, da se uspostavi regulatorni okvir koji garantira medijsku nezavisnost, napredak je i dalje minimalan.

RSF je osudio nedostatak medijske nezavisnosti i pluralizma u zemlji. Primijetili su nepravedan medijski tretman političkih stranaka, što potvrđuje i izvještaj Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i srbijanskog think tanka Crta.

Osudili su dodjelu nacionalnih frekvencija isključivo provladinim medijima, kao i proliferaciju, u medijskom okruženju, rusku propagande i sadržaje koji promoviraju mržnju i nasilje, uključujući i protiv novinara.

Dok je Regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM) 1. decembra najavilo istragu o televizijskom kanalu TV Pink, koji se redovito optužuje za emitiranje ruske propagande, kao i za pristranost prema vladajućoj stranci, nedostatak dubinske reforme izaziva strah da će ovo neće dovesti do sankcija.

S obzirom na ovu alarmantnu situaciju, RSF je još jednom pozivao na osiguranje nepristranosti i učinkovitosti REM-a, na pravednu raspodjelu javnih sredstava medijima, te na transparentnu i nezavisnu dodjele nacionalnih frekvencija.

– Srbijanski informacijski prostor ostaje džungla u kojoj su pouzdane informacije i opći interes poraženi brutalnošću političkih interesa. Jedan od načina da se građanima osigura pravo na pouzdanu informaciju je garancija nezavisnosti i pluralizma medija novim pravilima – kazao je Pavol Szalai, voditelj RSF-ovog odjela EU-Balkan.

Srbija je rangirana na 91. mjesto od 180 zemalja na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF

About The Author