YIHR BiH UPUTIO PRIJAVU ZA VRIJEĐANJE ŽRTAVA U PROGRAMU ATV BANJA LUKA

Nakon što je na emisiji “Ćirilica” koja se prenosi u Bosni i Hercegovini putem programa ATV Banja Luka voditelj emisije Milomir Marić izjavio “Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tijela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici”, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) je uputila prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i […]

YIHR BiH UPUTIO PRIJAVU ZA VRIJEĐANJE ŽRTAVA U PROGRAMU ATV BANJA LUKA

Nakon što je na emisiji “Ćirilica” koja se prenosi u Bosni i Hercegovini putem programa ATV Banja Luka voditelj emisije Milomir Marić izjavio “Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tijela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici”, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) je uputila prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine.

YIHR smatra da je izjava Marića netačna, lažna, da vrijeđa žrtve i porodice žrtava, kao i kompletnu bosanskohercegovačku javnost. Njegova izjava se može protumačiti kao negiranje genocida, obzirom da umanjuje zločine i broj žrtava koje su sudski utvrđene činjenice u međunarodnim i državnim sudovima. Ovakve izjave samo štete procesu suočavanja sa prošlošću i tranzicijskoj pravdi u regionu, te je potrebno reagovati na svaki ovakav i sličan pokušaj.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine prema podzakonskim aktima ima mogućnost sankcionisanja emitera za svako vrijeđanje na etničkoj, rasnoj, rodnoj, vjerskoj i drugoj osnovi, kao i za prikazivanje netačnog ili lažnog sadržaja u programu emitera.

YIHR se zalaže za poštivanje svih žrtava bez obzira na njihov identitet, a izjave kao što su ove bi se morale skloniti iz javnog prostora. Prijava je poslata u namjeri da se stane u kraj ovakvim izjavama koje potenciraju mržnju.

prijava

About The Author