Novi val DDoS napada prijeti slobodi medija u Evropi, uključujući BiH

Napadi na Maltu, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu naglašavaju rastuću prijetnju nezavisnim medijima

Novi val DDoS napada prijeti slobodi medija u Evropi, uključujući BiH
Foto: Markus Spiske/Unsplash

 

Međunarodni institut za medije (IPI) izrazio je zabrinutost zbog nedavnog porasta distribuiranih napada uskraćivanjem usluge (DDoS) usmjerenih na medijske kuće u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Malti i Ukrajini.

Kako su upozorili u saopćenju, kibernetički napadi predstavljaju sve ozbiljniju prijetnju slobodi medija, ometajući slobodan protok informacija i ometajući pristup javnosti nezavisnom novinarstvu.

U januaru su obnovljeni DDoS napadi na nezavisne medije u Mađarskoj, uključujući Media1, Telex, Kecsup i Forbes Mađarska, koje je očito ponovno izveo nepoznati napadač koji se naziva “Hano”.

U Mađarskoj su nezavisne novinske kuće kao što su Media1, Kecsup, Telex, HVG, 444.hu, Magyar Hang i Népszava više puta bile meta kibernetičkih napada od aprila 2023. godine.

Napadi su se intenzivirali u maju i junu i uticali su na više od 40 medijskih web stranica. Tokom DDoS napada u ljeto 2023. godine, riječ “Hano” više puta je pronađena u zapisnicima poslužitelja mađarskih medija koji su bili meta.

Prošlog septembra, samo nekoliko dana nakon izvještavanja o tim događajima, IPI je i sam bio meta DDoS napada koji je njihovu web stranicu isključio na tri dana. Napad je potpisao Hano. Naknadna forenzička istraga otkrila je digitalnu infrastrukturu korištenu za izvršenje napada na IPI i nekoliko mađarskih mjesta, ali nije uspjela utvrditi ko ga je u konačnici naručio.

IPI-jevo praćenje od tada je dokumentiralo daljnje cyber napade na medijske kuće širom Evrope.

U Bosni i Hercegovini, novinska kuća BUKA objavila je 8. januara da je njena web stranica bila meta cyber napada velikih razmjera koji je trajao početkom februara.

U Ukrajini su se velika internetska izdanja Censor.Net, Zn.ua, Ukrainska Pravda, Dim i Freedom suočila s valom sličnih kibernetičkih napada. Zatim, 6. februara, web stranica Times of Malta bila je izložena ozbiljnom DDoS napadu koji ju je učinio privremeno nedostupnom čitateljima.

Osim što su privremeno bili izvan mreže, neki od tih medija također su bili prisiljeni blokirati zahtjeve poslužitelja iz određenih zemalja u pokušaju da ograniče napade, sprječavajući čitatelje u tim zemljama da pristupe informacijama.

– Porast kibernetičkih napada na novinske kuće u Evropi razlog je za ozbiljnu uzbunu i zahtijeva snažan odgovor tijela za provođenje zakona, kao i kompanija čija se infrastruktura koristi za ciljanje i ušutkavanje nezavisnih medija – rekao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.

Naveo je da su DDoS napadi relativno jeftini, lako ih je izvršiti, a izuzetno im je teško ući u trag, ali uzrokuju ozbiljnu štetu radu medijskih kuća i pravu javnosti na informacije, što ih čini opasnim novim alatom za napad na slobodu medija.

– Napadi na medije u Mađarskoj, BiH, Malti i Ukrajini posljednji su poziv na buđenje da je potrebna hitna akcija za zaštitu digitalne sigurnosti medijskih kuća u Evropi i šire – dodao je.

IPI je pozvao nacionalne vlasti u Mađarskoj, BiH, Malti i Ukrajini, da u saradnji s relevantnim evropskim vlastima identificiraju počinitelje i privedu ih pravdi.

– Rješavanje prijetnje kibernetičkih napada također mora biti prioritet za Evropsku uniju uoči nadolazećih izbora za EU u junu s obzirom na prijetnju koju ti napadi mogu predstavljati protoku informacija prije glasanja – saopćeno je iz IPI-ja.

I održivo finansiranje i tehnička podrška imperativ su za medije kako bi mogli ojačati svoju kibernetičko-sigurnosnu odbranu, osiguravajući nesmetano djelovanje nezavisnog novinarstva i štiteći slobodu govora usred rastućih digitalnih izazova.

IPI je izrazio solidarnost s pogođenim medijima i novinarima koji nastavljaju raditi u teškim okolnostima i najavljuje da će pomno pratiti razvoj događaja i zalagati se za zaštitu slobode medija u suočavanju s rastućim cyber prijetnjama.

Izvor: IPI

About The Author