Ruski državni šturo o smrti Alekseja Navaljnog

Nekoliko provladinih ličnosti insinuiralo je da će Zapad ili ruska opozicija, a ne Putin, imati koristi od iznenadne smrti Putinovog najistaknutijeg kritičara u Rusiji

Ruski državni šturo o smrti Alekseja Navaljnog

Ruski državni mediji obično ne daju mnogo vremena za emitiranje kritičarima vlade, ili ne daju nimalo, a njihovo izvještavanje o smrti Alekseja Navaljnog ne razlikuje se od te prakse.

Na državnim TV kanalima, medijima sa najvećom publikom u Rusiji o smrti Navaljnog izvještavano je minimalno, a prvi izvještaji su uglavnom dolazili sporo i bili su površni.

Sa druge strane, informacije su bile plasirane na svim platformama, koje su sve popularniji izvor vijesti. Objave o Navaljnom bile su među najgledanijima na Telegramu, prikupivši stotine hiljada – ponekad i više od milion – pregleda, u satima.

Nekoliko provladinih ličnosti insinuiralo je da će Zapad ili ruska opozicija, a ne predsjednik Vladimir Putin, imati koristi od iznenadne smrti Putinovog najistaknutijeg kritičara u Rusiji.

Margarita Simonjan, glavna urednica državne televizije RT, brzo je ismijala reakciju Zapada. „Neću ni početi da im objašnjavam da su svi odavno zaboravili Navaljnog, da nije imalo smisla ubijati ga, posebno prije izbora, da bi to bilo od koristi potpuno suprotnim silama“, rekla je ona.

Očekuje se da će predsjednik Putin biti ponovo izabran narednog mjeseca za peti predsjednički mandat, pošto se obračunao s protivnicima.

Voditelj Prvog kanala Anatolij Kuzičev je također tvrdio da je Navany bio „sigurno zaboravljen čak i od njegovih saradnika“ i spekuliralo da je njegova smrt možda bila „nesretan slučaj“ ili možda čin „strašne sabotaže“.

Na sličan način, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova sugerirala je da postoji nešto „samootkrivajuće“ u brzini odgovora zapadnih lidera. „Još nije bilo forenzičkog ispitivanja, ali su zaključci Zapada spremni“, rekla je ona.

Izvor: Danas

About The Author