FRA MA FU FESTIVAL 2018. U FAŽANI I NA BRIJUNIMA

Nakon tri godine Fra Ma Fu festival, nazvan po čuvenom reporteru Franji Martinu Fuisu iz njegove rodne Virovitice seli na novo odredište – u Istru. Festival reportaža i reportera održava se od 20. do 23. rujna 2018. u Fažani i na Brijunima. I ovoga puta priprema se bogat program: niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga […]

FRA MA FU FESTIVAL 2018. U FAŽANI I NA BRIJUNIMA

Nakon tri godine Fra Ma Fu festival, nazvan po čuvenom reporteru Franji Martinu Fuisu iz njegove rodne Virovitice seli na novo odredište – u Istru. Festival reportaža i reportera održava se od 20. do 23. rujna 2018. u Fažani i na Brijunima.

I ovoga puta priprema se bogat program: niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga i albuma stripova, okruglih stolova, tribina, predavanja, predstava i koncerata te radionice stripa, fotografije, animacije i reportaža, a bit će snimljena i milenijska fotografija. Program i poziv za sudjelovanje bit će objavljeni za nekoliko dana.

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori su Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Tko je bio Franjo Fuis – Fra Ma Fu?

Franjo Martin Fuis (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.) bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća i jedan od naših najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima… Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Nije bio samo začetnik moderne reporterske fotografije u nas nego se smatra i začetnikom hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za stripove koje je crtao Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. O onome što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za koje se tražila karta više. Bio je iznimno popularan, dobivao je mnoštvo pisama, uspoređivan je s čuvenim Marijom Jurić Zagorkom. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

Skupina poštovatelja Franje Martina Fuisa smatrala je da su njegovo stvaralaštvo i način života izvrsna podloga za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, književnike, stvaraoce stripova i ostale kreativce na propitivanja, te, među ostalim, afirmirati turističku reportažu i putopis kao forme kojima se oplemenjuje vrijednosna ukupnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

hnd.hr

About The Author