ECJ i FJP oformili fond u vrijednosti od tri miliona dolara za pomoć medijima

Najveći dio sredstava bit će usmjeren na hitne poslovne potrebe i omogućavanje izvještavanja o pandemiji

ECJ i FJP oformili fond u vrijednosti od tri miliona dolara za pomoć medijima

Evropski novinarski centar (EJC) i Facebook novinarski projekt (FJP) oformili su fond od tri miliona američkih dolara za podršku stotinama zajednica, lokalnih i regionalnih evropskih novinarskih organizacija.

Najveći dio sredstava tog fonda bit će usmjeren za podrški zajednicama, kako bi odgovorile na hitne poslovne potrebe i omogućili izvještavanje o pandemiji koronavirusa.

EJC će dati prednost dodjeli bespovratnih sredstava za male i srednje novinske organizacije koje podržavaju zajednice koje su najviše pogođene krizom.

Prijave za Evropski fond za podršku novinarstvu COVID-19 otvorit će se u četvrtak, 16. aprila i to kroz tri fonda.

Grantovi od 5.000 eura bit će usmjereni za pomoć lokalnim medijima u uključivanju zajednica i njihovih kratkoročnih ili jednokratnih inicijativa vezanih za COVID-19.

Ova podrška može se koristiti za pokretanje namjenskog biltena, stvaranje grupe u zajednici, provođenje lokalnih provjera činjenica, učestvovanje u izvještavanju o podacima o zarazi, pravljenje štampanog materijala ili postavljanje online događaja. Za grant se mogu prijaviti i freelanceri ili grupe freelancera.

Nepovratna sredstva od 10.000 i 25.000 eura bit će usmjerena na pružanje posebne finansijske podrške za rješavanje ključnih poslovnih potreba. Ta sredstva moguće je iskoristiti za nadoknađivanje izgubljenih prihoda od prodaje, finansiranje alternativne distribucije štampe ili angažiranje freelancera koji će zamijeniti uposlenike.

Treći fond je u vrijednosti od 50.000 eura i namijenjen je za podršku inovativnom i korisnom tehnološkom izvještavanju o pandemiji ili za tehničke projekte.

Ta sredstva bit će moguće iskoristiti za uspostavljanje saradnje među lokalnim izdavačima, za projekte pravljenja baza podataka, za organiziranje pomoći unutar zajednica, za popunjavanje programa lokalnih televizija ili za razvoj aplikacija za uključivanje lokalnih zajednica.

Izvor: Evropski novinarski centar

About The Author