Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama

M.A. je povišenim tonom uputila prijetnje i psovke uposlenicima koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji, tražeći da se tekst ukloni

Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama

Nakon što je portal Faktor objavio vijest da je u sarajevskom naselju Vraca došlo do paljevine automobila i pucnjave u kojoj su oštećena dva vozila, novinarima te redakcije upućene su prijetnje koje su prijavljene MUP-u Kantona Sarajevo.

Iz Faktora kažu da im je iz više izvora bliskih MUP-u Kantona Sarajevo potvrđeno da zapaljeno vozilo koristi A. S., odranije poznat policiji, koji je pravosnažno, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na pet i po godina zatvora zbog rukovođenja organiziranom grupom razbojnika.

Najprije se redakciji Faktora, putem zvaničnog Facebooka obratila M.A. koja je u srodstvu sa S.A., prijeteći tužbom zbog objavljenih informacija, tvrdeći da su neistinite, te negirajući da je uopće došlo do upotrebe vatrenog oružja.

– Nedugo potom, u prostorije Faktora, bez naše saglasnosti “upada” M.A. u pratnji još jedne osobe (koja nije advokat), te povišenim tonom, upućujući prijetnje i psovke našim uposlenicima koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji, traži da se tekst ukloni, ponavljajući kako informacije koje smo napisali nisu istinite, te ponovo negira da je bilo upotrebe vatrenog oružja – kažu iz Faktora.

Novinari su više puta insistirali da M.A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste njihove prostorije te da im se obrate putem e-maila. Na izlasku iz redakcije M.A. je upirući prstom u novinarku zaprijetila “Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici”.

Potom je S.A. lično zvao na redakcijski telefon, tražeći također da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora s advokatom.

Faktoru je i zvanično i nezvanično, iz MUP-a KS potvrđeno da je bilo upotrebe vatrenog oružja, kao i da vozilo koristi upravo osoba čije smo puno ime i prezime prvobitno objavili.

Shvativši ove prijetnje vrlo ozbiljno, budući da dolaze od osobe bliske osuđeniku, prijavili su ih Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze kojima raspolažu na šta su iz MUP-a brzo reagirali.

– Postavlja se pitanje šta osoba koja je pravomoćno osuđena zbog rukovođenja kriminalnom grupom koja je odgovorna za 128 krivičnih djela, između ostalog i za pucanje na policiju, radi na slobodi, a samim tim ima i mogućnost da vrši pritisak na medije – piše Faktor.

Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić najoštrije je osudilo verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala Faktor.

– Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine – demantiranjem objava, upućivanjem žalbi ili pokretanjem sudskih procesa, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode – upozoreno je.

Pozivali su nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcioniraju.

Izvor: Faktor

About The Author