Bosna i Hercegovina na 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

Ovo 80. mjesto u svijetu je pad za pet pozicija niže u odnosu na prošlu godinu, dok je BiH na posljednjem 38. mjestu zemalja Evrope

Bosna i Hercegovina na 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života
Foto: Digitalna Forenzika

Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu kada je u pitanju digitalna kvaliteta života.

Kompanija za kibernetičku sigurnost Surfshark ove je godine provela globalno istraživanje o kvaliteti digitalnog života u 117 zemalja što čini 92 posto svjetske populacije.

Bosna i Hercegovina zauzela je 80. mjesto u svijetu, što je za pet pozicija niže u odnosu na prošlu godinu, dok se nalazimo na posljednjem 38. mjestu u Evropi.

Ova studija indeksira zemlje posmatrajući pet osnovnih stubova koji definiraju digitalni kvalitet života.

DQL indeks (eng. Digital Quality Life Index) ocjenjuje zemlje na temelju pet ključnih kriterija digitalne kvalitete života: e-sigurnost, pristupačnost interneta, kvaliteta interneta, e-infrastruktura i e-uprava.

BiH se po dostupnosti interneta nalazi na 54. mjestu u svijetu. Da bi sebi priuštili mobilni internet, Bosanci i Hercegovci moraju raditi 110 puta više od građana Izraela koji je ove godine zauzeo prvo mjesto prema ovoj studiji i koji imaju najpovoljniji mobilni paket od jednog GB mjesečno.

Kvalitet interneta u Bosni i Hercegovini, ako pogledamo brzinu interneta, stabilnost i rast, je veoma loš te se nalazimo na 78. mjestu u svijetu i kvalitet interneta je 15 posto lošiji od svjetskog prosjeka.

Od prošle godine brzina mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini poboljšana je za 2,1 posto (0,8 Mbps), a brzina fiksnog širokopojasnog interneta porasla je za 11,2 posto (5 Mbps).

U poređenju s Hrvatskom, mobilni internet u Bosni i Hercegovini je tri puta sporiji, dok je fiksni širokopojasni 33 posto sporiji.

Od svih kriterija indeksa, najslabija tačka Bosne i Hercegovine je e-uprava, koja se mora unaprijediti za 100 posto kako bi se izjednačila s rezultatom najbolje rangirane zemlje – Sjedinjenih Američkih Država.

Sveukupno, sedam od deset zemalja s najboljim rezultatom nalazi se u Evropi, što je bio slučaj i u posljednje tri godine. Izrael je ove godine zauzeo prvo mjesto u studiji koju provodi nizozemska kompanija te je tako potisnuo Dansku na drugo mjesto nakon dvogodišnjeg vodstva.

Njemačka je na trećem mjestu, a Francuska i Švedska zaokružuju prvih pet od 117 ocjenjivanih zemalja. Kongo, Jemen, Etiopija, Mozambik, Kamerun se nalaze na samom dnu ljestvice studije o digitalnoj kvaliteti života.

Izvor: Fena

About The Author