Ministarstvo najavilo prekršajnu prijavu protiv srbijanskog magazina „Vreme“

Iz magazina odgovorili da je u slučaju objave informacija o maloljetniku napravljena nepopravljiva, a “Vreme” je samo dokumentiralo dubinu zla tog medijskog ponora

Ministarstvo najavilo prekršajnu prijavu protiv srbijanskog magazina „Vreme“
Foto: Raskrikavanje.rs

Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije najavilo je podnošenje zahtjeva za pokreta prekršajnog postupka protiv magazina „Vreme“ zbog toga što je u članku pod naslovom „Zlo vreba sa kioska“, objavljenom 16. januara 2020. godine,  postupljeno protivno Zakonu o javnom informiranju i medijima, tvrde.

U saopćenju su naveli da prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin „Vreme“ iznijetom informacijom povrijedio pravo ili interes maloljetnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloljetnik ne smije učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Na takvo saopćenje Ministarstva reagirao je magazin „Vreme“ kazavši da ne vjeruju da će Ministarstvo podnijeti prekršajnu prijavu protiv tog sedmičnjaka zbog redakcijske opreme teksta “Zlo vreba sa kioska” objavljenog u novom broju, gdje se izričito i argumentirano osuđuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida.

Naime, kao dokaz njihovog beščašća, objavili su naslovne strane tih novina, pojašnjeno je u odgovoru magazina na takvu najavu Ministarstva.

Podsjećaju da je Ministarstvo kulture i informiranja, koje je sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagiralo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloljetnih osoba u režimskim tabloidima, promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv “Vremena”.

– Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povrijedimo prava ili interese maloljetnih osoba nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji? Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a “Vreme” je samo dokumentiralo dubinu zla tog medijskog ponora – stoji u odgovoru magazina.

Redakcija sedmičnjaka “Vreme” zato smatra da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informiranja ima dva cilja, od kojih je prvi daljnji pritisak na nezavisne medije kao što je „Vreme“,a drugi, koji je u ovom trenutku i važniji, kontrola štete koju su režimski tabloidi napravili prozirnim i licemjernim pokušajem njihovog izjednačavanja s “Vremenom”.

Zbog toga su izrazili očekivanje da će Ministarstvo povući prekršajnu prijavu protiv sedmičnjaka „Vreme“.

Izvor: Vreme

About The Author