RTRS I BNTV: Dževad Galijašević ima saznanja

Galijašević i novinari RTRS-a tvrde da je odluka o sječi stabala ispred Suda BiH donesena zbog atentata na Dodika. Tvrdnja je uskoro postala oficijelna verzija

RTRS I BNTV: Dževad Galijašević ima saznanja

RTRS: Uz vlast, protiv građana

  1. – 19. februar 2024.

POPUT MANTRE: Udruženi „politički kvaziekolozi, kolektivni Zapad, Christian Schmidt i opozicija plaše građane otvaranjem rudnika litija na području Majevice kako bi se dokopali imovine i rudnih bogatstava Republike Srpske“ – poput mantre ponavljao je protekle nedjelje Milorad Dodik, a potom i novinari Dnevnika 2. Da je uredništvo informativnog programa RTRS-a potpuno otuđeno od građana i u službi isključivo vlasti ovog bh. entiteta, nebrojeno puta smo istaknuli u našim izvještajima. Ipak, činjenicu da su životi i zdravlje ljudi te potpuna devastacija životne sredine krajnje nebitni, možemo nazvati frapantnom.

LITIJ S MAJEVICE: I predsjednik RS-a i RTRS pri tome prešućuju ključne podatke – a to je da je odluka o eksploataciji litija na Majevici već donijeta i da se zbog toga donosi novi zakon o geološkim istraživanjima, pa su stoga protesti građana i civilnog sektora po svemu sudeći uzaludni. U već viđenom maniru, Dodik obmanjuje javnost tvrdnjama o izgradnji tvornica za preradu litija, obećava ekonomsku ekspanziju Semberije, nalazi podobne sugovornike koji tvrde da „eksploatacija litija donosi samo benefite“, a sve koji se argumentima tome suprotstavljaju optužuje, zajedno sa RTRS-om, da rade protiv interesa RS-a.

LUKIĆ PRED SUDOM: Čitanjem optužnice, pred Sudom BiH počeo je sudski proces u kojem se vršilac dužnosti direktora „Službenog glasnika RS“ Miloš Lukić tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika. Podsjećamo, uz Lukića je za isto krivično djelo optužen i Milorad Dodik, a sudski postupak je razdvojen jer se Lukić zbog bolesti nije pojavio na zajedničkom ročištu. Sadržaj izvještaja emitovanog u Dnevniku 13. februara identičan je onom koji su gledatelji imali priliku vidjeti i nakon čitanja optužnice Dodiku. Ime optuženog i njegovog branitelja različiti, narativ isti. „Montirani politički proces, nelegitimni visoki predstavnik, nelegitimno Vijeće za provedbu mira BiH slijedom čega su nelegitimne i bonske ovlasti“, sažetak je izvještaja. I sve to u režiji ambasadora SAD-a i Velike Britanije u BiH. Jer, poručio je Dodik, Lukić je „čovjek hrabrosti, a sve ostalo je sudanija“.

SRPSKI SVET: Izdvojit ćemo i izvještaj o posjeti kontroverznog ljekara i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Branimira Nestorovića Banjaluci. Očekivano, Dodik je i ovaj susret iskoristio kako bi manifestovao svoje ideje o „srpskom svetu, nezavisnoj Republici Srpskoj…“. Ali u kakvoj državi živimo, najbolje svjedoči nereagovanje na Nestorovićevo grubo ignorisanje BiH. Izdvajamo posebno, kako je kazao, nezadovoljstvo zbog postojanja „granice među Srbima i što mora kada ulazi u RS pokazati lična dokumenta“, te zalaganje za „carinsku uniju RS-a i Srbije“.

DODIK I FRANCUZI: Kojoj političkoj grupaciji pripadaju francuski europarlamentarci koji su boravili u RS-u podatak je koji su novinari Dnevnika 2 prešutjeli. Umjesto toga tek potcrtavanje njihove poruke da se „Milorad Dodik bori za prave vrijednosti“ i da RS i srpski narod imaju pravo na samoopredjeljenje. Ali i bez navođenja političke pripadnosti francuskih europarlamentaraca jasno je da je riječ o francuskoj desnici. Jer vlast RS-a prijatelje u svijetu ima još samo među desnim političkim opcijama i diktatorskim režimima poput Rusije i Bjelorusije.

ŠKRTA VIJEST: Otuda i ne čudi škrta vijest o smrti Alekseja Navaljnog, najžešćeg političkog oponenta Vladimira Putina, u sibirskoj kaznionici. RTRS fokus stavlja na pozive Moskve Evropskoj uniji i SAD-u da se uzdrže od zaključaka o smrti Navaljnog. I to je sve što je u dnevnicima na tu temu emitovano.

Izdvojeno

Naprosto je bilo žalosno gledati na kako je niske grane spala Akademija nauka RS. Povod: promocija „naučnog  časopisa“ Argumenti, koji uređuje Dodikov životopisac Milan Ljepojević. A nikako nego tragikomičnim možemo nazvati Dodikovu izjavu da su Argumenti „obavezna literatura za sve koji se bave politikom te i on iz njih crpi ideje za svoje djelovanje“.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Javnost protiv rudarenja

  1. – 19. februar 2024.

LITIJ I POSLJEDICE: Javnost Semberije, posebno lokalnih zajednica na području Majevice, sve je glasnija u svojoj borbi protiv rudarenja litija na tom području. I u nedjelji iza nas nastavljeni su protesti građana koji prikupljaju potpise za peticiju koju će uputiti u Narodnu skupštinu RS protiv novog zakona o geološkim istraživanjima. Gledatelji su upoznati i sa izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika koji građane ubjeđuje da će eksploatacija litija da im donese ekonomsko blagostanje. I nasuprot tome stavljaju na uvid dokumenta u kojima se jasno vidi da već postoji dogovor kompanije sa sjedištem u Laktašima i kanadskih firmi o eksploataciji litija za tvornice u Evropskoj uniji.

EKOLOŠKA SVIJEST: Da se ekološka svijest među građanima RS-a širi dokazuju novi protesti stanovnika prijedorskog sela Bistrica zbog eksploatacije uglja koja iz dana u dan sve više devastira to područje. Izdvojit ćemo izjavu jednog od mještana koji se pita „da li se zbog pojedinaca koji se bogate vlast čuva imovinu RS-a“.

Novinari su donijeli i izvještaj o protestu građana Šipova koji već niz godina vode bitku protiv zagađenja zraka kao rezultata rada pilana koje ne poštuju nikakve ekološke standarde i lokalne vlasti koja ništa ne čini da se taj problem riješi.

ORGANIZACIONI SEKRETAR: U Dnevniku prošle nedjelje otvorena je tema da li Milorad Dodik svog sina priprema za političkog nasljednika. To je i potvrđeno, jer je Igor Dodik imenovan za organizacionog sekretara SNSD-a, ma šta da ta funkcija značila (Dnevnik 2, 16. februar).

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Iza uredništva Dnevnika 2 RTRS-a toliko je neprofesionalna nedjelja u emitovanim sadržajima da je teško naći bilo kakvu poveznicu sa Dnevnikom 2 BNTV-a. Ono što se da porediti jeste način tretiranja problema ekološkog nasilja, koje, po cijenu života i zdravlja ljudi, RTRS ne samo da relativizira nego i brani u interesu vlasti, za razliku od BNTV-a koji analitički prilazi ovoj problematici.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza Željka Raljića „Svi putevi u Republici Srpskoj vode u Palatu Republike“, u kojoj je dao podrobnu sliku ko vlada ovim bh. entitetom. Raljić je, s jedne strane, ukazao na činjenicu da je Milorad Dodik preuzeo potpunu kontrolu nad izvršnom i zakonodavnom vlasti i, kako je naveo, „postao glavni epidemiolog, ekonomista, pravnik…“. S druge strane, novinar donosi i sliku odnosa javnosti/građana ilustrujući to primjerom da nezadovoljni radnici, poslodavci, seljaci zahtjeve za rješavanje svojih problema ne adresiraju na institucije, nego na predsjednika RS-a koji shodno Ustavu RS nema u svojim rukama instrumente za njihovo rješavanje. Ukupno uzevši, jasna slika autokratske vladavine i dobro poentiranje izjavom Milana Ljepojevića, Dodikovog životopisca, koji je poručio: „Džaba vam sva nauka i znanje, jer bez političke podrške nema ništa od toga.“

Minus sedmice

RTRS

Od vlasti RS-a plaćeni „ekspert za sigurnost“ Dževad Galijašević i novinari RTRS-a imaju saznanja da je odluka o sječi stabala ispred Suda BiH, „čije su krošnje od atentatora iz obližnjih zgrada“ štitile Milorada Dodika kad dolazi u zgradu suda, planirana. Ko to planira atentat na Dodika, ko mu upućuje prijetnje, gledatelji Dnevnika 2 nisu saznali. No istina evidentno u ovom slučaju nije bitna. Jer da jeste, vjerovatno bi se predočile izjave državnih sigurnosnih službi, MUP-a Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Ali i za vlast RS-a i za RTRS važno je samo iznova i iznova nalaziti teme za dizanje političkih tenzija u BiH, a građanima RS-a skrenuti pažnju sa svakodnevnih egzistencijalnih problema.

BNTV

Izvještaj o proslavi Dana državnosti Srbije ne bi bio bitan sam po sebi. No kada se do u detalj opisuje tim povodom organizovano predstavljanje novog  naoružanja Srbije, popraćeno prijetnjama AleksandraVučića „tamo nekima ako pokušaju da nas tuku“, onda to među svim ljudima kojima je dosta ratova izaziva i više nego nelagodu.

About The Author