Dobitnici Pulitzera 2023. godine New York Times i AP

Ovogodišnji pobjednici u novinarstvu izvještavali su o ruskoj invaziji i problemima ograničenja pobačaja

Dobitnici Pulitzera 2023. godine New York Times i AP

Associated Press osvojio je dvije ovogodišnje Pulitzerove nagrade za novinarstvo i to za fotografiju o oblasti vanrednih vijesti za izvještavanje o ukrajinskom ratu koje je uključivalo slike ruske opsade Mariupolja.

Pulitzerov odbor dodijelio je AP-u nagradu za rad Mstislava Černova, Evgenija Maloletke, Vasilise Stepanenko i Lori Hinnant, zbog, kako su naveli, njihovog hrabrog izvještavanja iz opkoljenog grada Mariupolja koje je svjedočilo pokolju civila u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

New York Times je također nagrađen međunarodnom nagradom za izvještavanje o ruskim ubistvima u ukrajinskom gradu Bucha. Dodatnog Pulitzera dobili su za rad na odluci Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država kojom se poništava standard o pobačaju Roe protiv Wadea, vladine politike odvajanja djece na granici i izdataka za socijalnu zaštitu u Mississippiju.

Caroline Kitchener iz Washington Posta osvojila je nagradu za “nepokolebljivo izvještavanje” o posljedicama odluke o pobačaju, uključujući priču o teksaškoj tinejdžerici koja je rodila blizance nakon što su joj nova ograničenja uskratila pobačaj. Eli Saslow iz Posta osvojio je nagradu za pisanje priloga.

Wall Street Journal nagrađen je za “izvještavanje o finansijskim sukobima interesa među dužnosnicima u 50 federalnih agencija”.

Los Angeles Times osvojio je nagradu za udarne vijesti za svoje priče koje otkrivaju tajno snimljeni razgovor s gradskim dužnosnicima koji daju rasističke komentare. Novina Christina House pobijedila je za igranu fotografiju, za svoje slike 22-godišnje trudne žene koja živi na ulici.

Pulitzerova nagrada za fikciju dodijeljena je u ponedjeljak romanima: Demon Copperhead, modernom preinačenju Dickensovog klasika Davida Copperfielda, Barbare Kingsolver i Trust Hernana Diaza, inovativnoj priči o bogatstvu i prijevari smještenoj u New York 1920-ih godina.

G-Man Beverly Gage, njezina nadaleko hvaljena knjiga o dugogodišnjem čelniku FBI-a J Edgaru Hooveru, dobila je Pulitzera za biografiju. „Ime mu je George Floyd: Život jednog čovjeka i borba za pravdu“ Roberta Samuelsa i Tolusea Olorunnipe, osvojio je nagradu za opću publicistiku.

Predsjednik Poyntera Neil Brown supredsjedavajući je Odbora za Pulitzerovu nagradu kazao je da u vrijeme kada medijski posao vrvi od uzbuđenja i tjeskobe zbog moćnih novih tehnoloških alata, novinarstvo pravi razlike.

Pulitzerom su nagrađeni najbolji u novinarstvu u 2022. godini u 15 kategorija, kao i u osam umjetničkih kategorija iz oblasti književnosti, muzike i pozorišta. Pulitzerove nagrade se smatraju najvećom počasti koju američki novinar ili organizacija može dobiti.

Dobitnik nagrade za ulogu u javnosti dobiva zlatnu medalju, što je ove godine AP. Svi ostali dobitnici dobivaju 15.000 dolara. Nagrade su ustanovljene oporukom novinskog izdavača Josepha Pulitzera i prvi put dodijeljene 1917. godine.

Izvor: The Guardian

About The Author